Burun Estetiği

Burun Estetiği Ameliyatına Dair Temel Bilgiler

estetik burun ameliyatı

Burun dışarıdan bakıldığında çok basit ve sade bir organ olarak görünür fakat iş ameliyat olmaya geldiğinde burnun aslında ne kadar karmaşık bir yapıya sahip olduğu fark edilir. Burun yumuşak dokulardan, bağ dokularından, kemik ve kıkırdak yapısından oluşur. Burun ameliyatı sırasında bu dokulardan biri yada bir kaçı kesilebilmekte yine bazı ameliyatlarda da eksik olan kemik, kıkırdak, yumuşak doku kısımları tamamlanmaktadır. Bazen de mevcut kemik ve kıkırdak dokusunda şekil değişikliği yapmak gerekir. İşte tüm bu yapı aslında küçücük bir alanda yapılmak zorundadır. Cerrahlar ise ameliyat esnasında burna sadece bir noktadan bakarlar ve bu da ameliyatı biraz daha zor hale getirir. Burun ameliyatları özetle bilinmezi çok denklem gibidir. O nedenle de kişinin ameliyat sonrası burnundan memnun kalabilmesi için gerçekten işinin ehli, bilgili, tecrübeli, medikal imkan ve olanakları tam bir klinikte ameliyat olması son derece önemlidir.

Estetik Burun Ameliyatı Zor Yapılan Bir Ameliyat mıdır?

Burun yapısı itibariyle kapalı bir kutu gibidir ve ameliyatı gerçekleştiren cerrah da bu kapalı kutunun sadece tek bir tarafını görerek ameliyatı gerçekleştirmek zorundadır. Burunda yer alan kemik kıkırdak gibi yapılar ameliyat sonrasında da farklı davranışlar sergileyebilmektedir. Yani estetik burun ameliyatını yapmak zordur ve başarılı geçen bir ameliyat sonrasında burunda yeniden şekil ve görünüş bozukluğu oluşma riski de fazladır. Dünya genelinde yapılan istatistik çalışmalarında bir cerrahın ameliyat ettiği 10 kişiden biri burunda revizyon yaptırmak zorunda kalmaktadır. Ve bu buruna yeniden müdahale edilme işlemi normal kabul edilmektedir. Daha açık şöyle anlatalım. Burun estetiği olan her 10 kişiden 1 tanesinin burnu istediği gibi görünmemekte ve burunda bir takım görsel sorunlar ortaya çıkmaktadır. Her 10 burun ameliyatı olan kişiden 1 tanesi yeniden ameliyat masasına yatıp bozulan burnun şeklini düzelttirmek zorunda kalmaktadır. Tıpta da bu olağan kabul edilmektedir. Görüldüğü üzere burun ameliyatı sonrası yeniden ikinci bir ameliyat olma ihtimaliniz bir hayli fazla. Burun ameliyatı olurken bu ihtimali de göz önünde bulundurmanız gerekir.

Açık Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Burun ameliyatı yaptırmak isteyen kişi açık ve kapalı burun ameliyatı arasında seçim yapmak zorundadır. Genelde bu seçimi cerrah ameliyat öncesinde hastaya söyler. Açık burun ameliyatı yapılırsa nasıl bir sonuç ile karşılaşılacağı ve kapalı burun ameliyatı yapılırsa sonucun neler olacağı hastaya anlatılır. Biz kısaca açık burun ameliyatı ve kapalı burun ameliyatı arasındaki farkları size anlatalım. Açık burun ameliyatında burun ucunda hafif bir kesik açılır. Bu kesik sayesinde burnun üzerindeki deri kaldırılır, burun kemikleri ve burun yapısı çıplak gözle görülecek hale getirilir. Açık burun ameliyatında kişinin burun ucu net bir şekilde görülür. Burun ameliyatını yapan cerrah burun içinin 2/3 lük kısmını görür. Yani açık burun ameliyatında cerrahın işi çok kolaydır ve ameliyatı yapmak ve ameliyattan başarılı bir sonuç almak daha kolaydır. Açık burun ameliyatından sonra kişinin burun ucunun alt kısmında hafif bir ameliyat izi kalır. Bu iz dışarıdan bakınca çok belli olmaz ama çok detaylı bakınca burun ameliyatı olduğu anlaşılabilir.

Kapalı Burun Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı burun ameliyatı burun deliklerinin içinden kesik açılarak yapılan bir ameliyattır. Bu ameliyat doktor burun iç yapısını net bir şekilde göremez. Bu ameliyat biraz daha ustalık, tecrübe ve beceri gerektirir. Kapalı burun ameliyatında burun görünümü üzerinde çok ciddi çalışmalar yapmak çok başarılı sonuçlar vermeyebilir çünkü cerrah iç ortamı net olarak göremez. Cerrah bilgi ve becerileri doğrultusunda dar ve kısıtlı bir alanda az bir görüş alanında çalışmak zorunda kalır. Sonuç da sınırlı imkanlar nedeniyle daha az başarılı olur denilebilir. Tabi kapalı burun ameliyatının da avantajları vardır. Hafi ve basit operasyonlar kapalı burun ameliyatı ile yapılabilir. Bu sayede burunda ameliyat izi kalmaz. Kişinin ameliyat olduğuna dair çok az emare kalır. Ama burunda ciddi bir değişiklik yapılacaksa, burnun bir kısmı kesilecek, bir kısmı düzeltilecek, burundaki bir çok bölgeye dokunulacak ise cerrahlar genelde açık ameliyat yapmayı tercih eder. Kapalı burun ameliyatı ile burunda çok radikal değişiklikler yapılması çoğu zaman başarısız sonuç vermekte ve kişi yeniden ameliyat masasına yatmak zorunda kalmaktadır. Tabi bu alanda uzmanlaşmış doktorlar da mevcut. Bazı cerrahlar kapalı burun ameliyatında öylesine uzman hale gelmiştir ki ameliyatta açık burun ameliyatından daha iyi sonuçlar ortaya koyabilmektedirler.

Özetle açık burun ameliyatı yada kapalı burun ameliyatı kendine özgü sorunlara ve avantajlara sahip. İşinin ehli bir doktor ile çalışırsanız açık burun ameliyatında da kapalı burun ameliyatında da başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ameliyat olmadan önce doktorunuzun konunun uzmanı olduğundan emin olunuz.

Estetik Burun Ameliyatının Başarısız Geçme İhtimali Nedir

Burun ameliyatı yaptırmayı planlayanların en büyük korkusu ameliyatın başarısız geçmesi ve ameliyat sonrasında doğal ve güzel görünmeyen bir burna sahip olmaktır. Bu ihtimal çok da düşük bir ihtimal değildir. O nedenle burun ameliyatı öncesinde iyi bir hekim ile çalıştığınızdan emin olmanız şarttır. Ne istediğinizi bilmeden ve bunu hekiminize anlatmadan ve iyi bir hekim bulmadan burun ameliyatı olmak sizi başarısız bir burun ameliyatına götürecektir. Başarısız bir burun ameliyatı nedir diye soracak olursanız şöyle özetleyebiliriz. Ameliyat sonrasında eğer burnunuz doğal görünmüyor ise, karşıdan bakıldığında burun delikleriniz gözüküyor ise, burnunuz normalden daha büyük yada daha küçük oldu ise, burun ucunuz çok kalkık yada çok basık duruyor ise ameliyat başarısız geçmiş diyebiliriz.

Her 10 burun estetiği ameliyatından 1 tanesinde yeniden ameliyat yapılmakta ve kişinin burnuna yeniden müdahale edilmektedir. Oran hiç de azımsanmayacak bir orandır. Bu oranı düşürmek biraz da sizin elinizde.

Estetik Burun Ameliyatından Sonra Nasıl Görüneceğim?

Buruna ameliyatı olacak kişilerin en çok merak ettiği konulardan biri de ameliyat sonrası nasıl görüneceklerini ameliyat öncesinde görüp göremeyecekleri konusudur. Teknolojinin ilerlemesi ile bilgisayar destekli programlar da gelişmiş ve görsel anlamda kusursuz sonuçlar ortaya çıkarmaya başlamıştır. Bilgisayar destekli programlar sayesinde artık hasta ameliyat olmadan önce ameliyat sonrası görünümünü görebilmektedir. Ameliyat öncesinde kişinin fotoğrafları çekilerek bilgisayar programına yüklenmektedir. Program bu fotoğrafları işlemekte ve nihayetinde 3 boyutlu bir şekil ortaya çıkarmaktadır. Bu şekil neredeyse sizin birebir kopyanız gibidir. Bu bilgisayar programı ile burun üzerinde sizin isteğiniz de dikkate alınarak düzenlemeler yapılır. Ameliyat da bu doğrultuda yapılır. Doktor ameliyat sırasında da bu görünümünüze göre gerekli çalışmaları yapar.

Burun Estetiği Planlaması Nasıl Yapılır?

Burun estetiği öncesinde planlama yapmak hayati önem taşımaktadır. Benim burnum şöyle kalkık olsun, şöyle büyük şöyle küçük olsun demek öylesine göreceli bir kavram ki. Ne anlatan tam olarak derdini anlatabiliyor, ne de doktor anlatılanlardan net bir şey anlayabiliyor. Neyse ki teknoloji imdadımıza yetişti. Artık kişinin fotoğrafı bilgisayar programına yükleniyor ve bu program ile kişinin robot görüntüsü üzerinde çalışmalar yapılıyor. Burun büyütülüyor, küçültülüyor, burun ucu kaldırılıyor, indiriliyor…Yani kişinin talebine ve yapılabilecek operasyonların niteliğine göre gerekli ön planlamalar yapılıyor. Böylece hasta tam olarak ne istediğini hekime anlatıyor. Hekim de planlama sonrasında nasıl bir burun yapması gerektiğini tam olarak anlıyor.

Tüm bunlarla birlikte tabi ki bu programlar size sadece fikir veriyor. Tabi ki ameliyat sırasında doktorun becerisine, sizin burun yapınıza göre ameliyat sonucu biraz farklılık gösterebiliyor. Yani programda çıkan sonucun aynısına sahip olmanız garanti değil. Becerikli bir elle yapılan ameliyat ile acemi parmaklar farklı sonuçlar doğuracaktır.

Bu 3 boyutlu programlar her hekim tarafından kullanılmıyor. Bir çok hekim 2 boyutlu fotoğraflar kullanıyor. Ameliyat öncesinde kişinin yan profilden resmi çekiliyor ve programlar ile burnun nasıl olacağı planlanıyor. Elbette sonuç yine birebir aynı olmuyor…Bazı hekimler ise elleri ile burnun bir robot görünümünü çiziyorlar. Bu çizimlerde de doğal olarak hata payı olabiliyor…

Burun Estetiği Öncesi Dikkat Etmeniz Gerekenler

Sizin ameliyat öncesinde yapmanız gereken en önemli şey nasıl bir burna sahip olmak istediğinizi net olarak bilmeniz. Gerçekçi beklentiler ile burun ameliyatı olanların hayali bir beklenti ile ameliyat masasına yatanlardan çok daha başarılı sonuçlar elde ettiği bir gerçek. Şöyle örnek vereyim. Kişinin burnu küçücük fakat bir mankene özenip kocaman burun istiyor. Bu pek doğal bir sonuç vermeyecektir. Yada kişinin kafa yapısı çok büyük fakat küçücük bir burun istiyor. Yüz ve burnun bir altın oranı vardır. Mantıklı bir istek ile hekime gitmek çok daha başarılı bir ameliyat geçirmenizi ve daha başarılı bir sonuç almanızı sağlayacaktır.

Burun Estetiği Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?

Burun estetiği ameliyatını kulak burun boğaz uzmanları da plastik cerrahlar da yapabilmektedir. Her iki branşta da bu konuda uzmanlaşmış hekimler bulunmaktadır. Önemli olan işinin ehli bir hekim ile çalışmanızdır. Burun ameliyatını basit bir iş olarak görmeyip işinin ehli bir doktor ile çalışmak son derece önemlidir.

Burun Ameliyatında Burun Kemikleri Kesiliyor mu?

Burun estetiği ameliyatında burun kemiklerinde ince kesikler yapılabiliyor. Genellikle burun kemikleri törpüleniyor. Kesme çok nadir yapılan bir işlemdir. Törpüleme daha net ve daha sağlıklı sonuç doğurmaktadır. Burun kemikleri kesilmiyor fakat törpüleme yapılıyor diyebiliriz. Buruna şekil vermek gerekiyor ise ve törpüleme daha sıkıntılı görünür ise o zaman burun kemikleri kesiliyor…

Burun Ameliyatı Genel Anesteziyle mi Yapılır

Burun ameliyatı bazen genel bazen lokal anestezi ile yapılmaktadır. Eğer kişinin kemik yapısına müdahele edilecek ise genel anestezi yapılır. Çünkü kemik törpüleme ve kemik kesme işlemini lokal anestezi uygulanan kişi algılar ve acıya dayanamaz. Bu tür durumlarda genel anestezi yapılır. Fakat basit bir işlem gerekiyor ise o zaman lokal anestezi ile burun ameliyatı yapılabilmektedir…Basit bir işlem yapılacaksa lokal yoksa genel anestezi yapılır.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like