Bronşit Nedir?
Akciğere hava taşıyan bronş tüplerinin iç yüzeyinde yer alan zarın iltihap kapmasına bronşit denir. Bronşit bulaşıcı bir üst solunum yolu hastalığıdır. Akut ve kronik olmak üzere iki şekilde bronşit görülür. Akut bronşit grip, kızamık, boğmaca ve tifo gibi hastalıklardan sonra ortaya çıkar. Bu rahatsızlıkların iyileşmesi ile birlikte düzelir. Kronik bronşit tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık durumudur. Bronşit olan kişi yoğun ve şiddetli öksürük yaşar. Akut bronşit, grip ve soğuk algınlığına neden olan virüsler neden olur. Akut bronşit bakteriyel bir hastalıktır. olup bulaşıcıdır. Akut bronşit kronik bronşite göre daha kolay tedavi edilir.
Bronşit Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bronşit olan kişilerin göğüs kası kasılır. Karın kaslarında oluşan baskılar karın ağrısına neden olur. Kuru ve balgamlı öksürür. Öksürükler yoğun ve şiddetli gerçekleşir. Öksürük ve enfeksiyonlar hastayı halsiz düşürür. Hastada kuru öksürükler uzun sürer. Hafif ateş ve ürperme meydana gelir. Hava giriş çıkışı sağlayan bronşlar iltihap kapar. Bu durum hastanın hırıltılı soluk alıp vermesine neden olur. Hırıltılı nefes alıp veren hastanın nefesi daralır. Hastanın balgamı sarı ve gri renktedir. Balgamda bazen kanama görülür. Bronşların dolu olması göğüs bölgesinde ağrı ve sızıya neden olur.
Bronşit Hastalığının Oluşum Nedenleri Nelerdir?
Grip ve soğuk algınlığına neden olan virüsler bronşite neden olur. Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüsler bronşit oluşumunu hızlandırır. Sigara içen kişilerde ve sigaralı ortamda uzun süre bulunan kişilerde bronşit görülür. Hava kirliliği, kimyasal maddeler, duman solumak bronşit hastalığına davetiye çıkarır.
Bronşit Nasıl Tedavi Edilir?
Uzman doktorlar hastanın hastalık öyküsünü dinler. Belirtiler incelenip fiziksel muayene yapılır. Akciğer ve solunum kanallarını incelemek için akciğer filmi çekilir. Akciğer organının çalışma düzenini tespit etmek için oksijen miktarı ölçülür. Parmağa takılan nabız kontrol sensorları ile nabız kontrol altına alınır. Bakteriyel enfeksiyon tespiti için hastadan balgam alınır. Bronşit tedavisi için hastaya öksürük şurubu ve ağrı kesici verir. Tedavi süresi 5 ile 14 gün arası değişir. Tedavide amaç belirtileri hafifletip hastayı rahatlatmaktır. Hastanın bol su içmesi gerekir. Su balgam yoğunluğunu azaltıp balgamın kolay atılmasını sağlar.
Not: Bu yazı bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Teşhis ve tedavi amacıyla kullanılamaz. Bronşit rahatsızlığından şüpheleniyorsanız en yakın sağlık kuruluşuna müracaat ederek gerekli muayeneyi yaptırınız.