Domuz Gribi Nedir?

Domuz gribi viral bir hastalıktır. H1N1 virüsünün neden olduğu bulaşıcı ve tehlikeli bir hastalıktır. Domuzlarda  çok  görülmesinden  dolayı domuz gribi olarak adlandırılır. Hastalık belirti  başladıktan sonra 7 gün içinde bulaşıcı hale gelir. Virüs kapı, masa, bardak gibi yüzeylerde en az 8 saat canlı kalabilir. 65 yaş üstü yaşlılarda ve kronik rahatsızlıkları olanlarda tehlikeli sonuçlar doğurur. Kanser hastaları, şeker hastaları, böbrek yetmezliği olanlar ve toplu yaşam alanlarında çalışanlar yüksek risk taşır. 

Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

Grip virüsü; hapşırma, öksürme gibi solunum yoluyla bulaşır. Virüsün ömrü ortamın ısısına ve nem orana bağlıdır. Hasta karantinaya alınıp temas ettiği yerler temizlenir. Hastalığın kuluçka süresi 1-7 gün arası değişir. Erişkin bireye 7 gün içinde çocuklara 12 günde bulaşır. Havalar ısındıkça salgın yok olur. Kış döneminde hastalık zor ve sancılı geçer. 

Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir?

Hastalık belirtileri, mevsimsel grible benzerlik gösterir. Ateş, burun akıntısı, öksürük en açık belirtileridir. Hastada halsizlik, yorgunluk, ishal ve kusma gözlenir. Hasta nefes alıp vermede zorluk çeker. Solgunluk, morarma, ateş, döküntü ve beslenme bozukluğu görülen hastalar vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir. 

Domuz Gribi Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gribi teşhisi burun ve boğazdan alınan örneklerle yapılır. İlaç tedavisine hastalık başladıktan sonra 48 saat içinde başlanır. İlaçlar hastaya 10 gün boyunca verilir. Uzun süre ilaç kullanımak doğru değildir. Yüksek riskli guruplar 48 saati beklemeden ilk 24 saat içinde ilaç tedavisi uygulanır. İlaçlar hastanın durumuna ve riskine göre verilir.

Domuz Gribinden Korunmak İçin Neler Yapılır?

Hastayla aynı yerde yaşıyorsanız maske takıp eller bol sabunlu su ile yıkanır. Elleri yıkama imkanınız yoksa dezenfekte el temizleyicisi kullanın. Öksürme ve hapşırma sırasında ağızı kağıt mendille kapatın. Mendili çöpe atıp elinizi bol sabunlu su ile temizleyin. Kalabalık ortamlardan uzak durun. İstirahat edip bol sıvı tüketin. Boğaz ağrısı için pastil, yüksek ateş ve baş ağrısı için ateş düşürücü kullanın. 

Not: Domuz gribi hakkında olan bu yazı tamamen bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Kesinlikle teşhis ve tedavi amacıyla kullanılmamalıdır. Domuz gribi ciddi bir hastalıktır. Domuz gribinden şüpheleniyorsanız lütfen en yakın sağlık kuruluşuna giderek acilen muayene olunuz.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like