D vitamini eksikliği en sık yaşlılarda görülmektedir. Süt, peynir, yumurta ve balık D vitamini içeren gıdalar arasında yer alır. Bunun yanı sıra, güneş D vitamini deposudur.
D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Cildimiz güneşin UVB (Ultraviole B) ışınlarını kullanarak D vitamini üretimini sağlayabilir. Günde 15 dakika güneşe çıkmak yetişkin bir insan için yeterlidir. Ancak buna rağmen D vitamini eksikliği en sık görülen rahatsızlıklardan biridir.
D vitamini; dişlerin, kemiklerin gelişimi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi, tansiyonun dengelenmesi, bazı hastalıkların önlenmesi, insülin salınımının ve metabolizmanın düzenlenmesine yardımcıdır.
D Vitamini Eksikliğinin Nedenleri
- Gıdalardan yeterince D vitamini alamamak
- Güneşsiz bölgelerde yaşamak ya da güneşe çıkmamak
- Yanlış beslenme
- Güneş kremleri güneşten gelen D vitaminini engellemesi
- Ten renginin koyu olması
- Kilolu olma
- Yaşlılık
- Sindirim sistemi bozuklukları
D Vitamini Eksikliğinin Belirtileri
- Baş bölgesi olmak üzere aşırı terleme
- Depresyon
- Sürekli yorgunluk
- Grip olmak
- Kemik ağrıları
D vitamini eksikliği tedavi edilmezse kemik erimesi, raşitizm(kemik yamukluğu), solunum yolu hastalıkları, otoimmün hastalıklar, kanser, alzheimer, parkinson, şeker ve kalp hastalığı gibi birçok hastalığa yol açmaktadır.
D Vitamini Eksikliğinin Tedavisi
Vitamin hapları ve iğneleri ile D vitamini eksikliği tedavi edilmektedir. Verilen ilaçlarla D vitamini oranı yüksektilir.. Tedaviye ilk başlandığında ilaçların dozu yüksek verilerek eksikliğin hızla yok edilmesi sağlanır. Sonraki aşamalarda ise dozlar azaltılarak D vitamini seviyesi korunmaya çalışılır.