Genel

Astım Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Astım Nedir?

Hava yolunun daralması ile oluşan nefes alıp verme güçlüğüne astım denir. Ataklar halinde ortaya çıkan astım, yaşam boyu devam eden kronik bir rahatsızlıktır. Kişinin yaşam kalitesini düşüren astım dünya genelinde her yıl 300 milyon insanı rahatsız eder. Her 100 çocuğun 15inde astım şikayetleri görülür. Astımın genetik ve çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar.  

Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım hastalarında öksürük ve nefes daralması çok sık görülür. Nefes alıp verirken hırıltılı sesler duyulur. Göğüs bölgesinde sıkışmalar ve tekrarlayan ataklar meydana gelir. Ataklar özellikle sabaha karşı egzersiz sonrası görülür. 

Astım Risk Faktörleri Nelerdir?

Ailesinden birisi daha önce astım olan kişilerde astım görülme riski yüksektir. Alerjenlere maruz kalan bebeklerde daha çok görülür. Özellikle 2 yaşından sonra solunum yolu hastalıkları geçiren çocuklarda astım görülür. Gebelik döneminde annenin sigara kullanması astımı tetikler. Bebeğin yetersiz ve dengesiz beslenmesi astım oluşumunu hızlandırır. Bebeğin düşük kiloda doğması da astım riskini yükseltir. Marangoz, doğramacı, mobilyacı, fırın, kaynakçı, veteriner, sağlık personeli ve kümes hayvan yetiştiricileri yüksek riskler içerir. 

Ne Zaman Doktora Gidilmeli?

Öksürük, hırıltı ve göğüste sıkışma durumu haftada 3 kez ortaya çıkıyorsa kişi vakit geçirmeden uzman doktora görünmesi gerekir. Uykuu düzeni astım yüzünden bozulan, konuşmada zorluk çeken, dudak ve tırnak bölgesinde morarmalar oluşan kişiler, kalpte aşırı çarpıntısı olan hasta vakit kaybetmeden bir göğüs uzmanına görülmesi gerekir.

Not: Bu içerik tamamen bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Teşhis ve tedavi için lütfen doktorunuza başvurunuz.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like