Burun sebepli horlama çoğu insanda rastlanan bir durumdur ve genellikle endişelenecek bir şey değildir. Fakat eğer geceleri düzenli olarak horlarsanız, uykunuzun kalitesi bozulur yorgunluğuna, sinirliliğe ve artan sağlık sorunlarına yol açar. Ve eğer horlamanız eşinizi uyanık tutarsa, büyük ilişki problemleri de yaratabilir. Burun sebepli horlama neyse ki, ayrı yatak odalarında uyumak horlama için tek çaremiz değildir. Hem siz hem de partnerinizin geceleri daha iyi uyumasına yardımcı olabilecek ve çiftlerden biri horladığında ortaya çıkan ilişki sorunlarının üstesinden gelebilecek birçok etkili çözüm vardır.
Horlamaya ne sebep olur?
Burun sebepli horlama, uyku sırasında burnunuz ve boğazınızdan havayı serbestçe taşıyamayacağınız zaman gerçekleşir. Bu, çevreleyen dokuların titreşmesini sağlar ve bu da bilinen burun sebepli horlama sesini üretir. Horlayan insanların sıklıkla boğaz ve burun dokuları ya da titremeye daha yatkın “gevşek” dokuları vardır. Dilinizin pozisyonu da pürüzsüz nefes alma yoluna girebilir. İnsanlar farklı nedenlerden dolayı horladıklarından, horlamanın ardındaki nedenleri anlamak önemlidir. Neden horladığınızı anladıktan sonra, hem sizin hem de eşiniz için daha sessiz ve daha derin bir uyku için doğru çözümleri bulabilirsiniz.
Yaygın horlama nedenleri
- Yaş. Orta yaş ve ötesine ulaştıkça, boğazınız daralır ve boğazınızdaki kas tonusu azalır. Yaşlanmak, yaşam tarzı değişiklikleri, yeni yatma rutinleri ve boğaz egzersizleri ile ilgili hiçbir şey yapamazken, horlamanın önlenmesine yardımcı olabilir.
- Aşırı kilolu veya şekilsizlik. Yağ dokusu ve zayıf kas tonusu horlamaya sebep bulunur. Genel olarak aşırı kilolu olmasanız bile, boynunuz veya boynunuzda aşırı kilo taşımak horlamaya neden olabilir. Egzersiz yapmak ve kilo vermek, horlamanızı sonlandırmak için gereken her şey olabilir.
- Erkeklerin kadınlardan daha dar hava yolları vardır ve horlama olasılığı daha yüksektir. Dar bir boğaz, yarık damak, genişlemiş adenoidler ve horlamaya katkıda bulunan diğer fiziksel özellikler genellikle kalıtsaldır. Yine, yapınız veya cinsiyetiniz üzerinde herhangi bir kontrole sahip değilken, horlamalarınızı doğru yaşam tarzı değişiklikleri, yatma rutinleri ve boğaz egzersizleri ile kontrol edebilirsiniz.
- Burun ve sinüs problemleri. Tıkanmış hava yolları veya tıkalı bir burun nefes almayı zorlaştırır ve boğazda bir boşluk yaratır ve horlamaya neden olur.
- Alkol, sigara ve ilaçlar. Alkol alımı, sigara ve lorazepam (Ativan) ve diazepam (Valium) gibi sakinleştiriciler gibi bazı ilaçlar, daha fazla horlamaya neden olan kas gevşemesini artırabilir.
- Uyku duruşu. Sırt üstü düz uyurken boğazınızın etini gevşetir ve hava yolunu tıkar. Uyku pozisyonunuzu değiştirmek yardımcı olabilir.
Daha ciddi sebeplere karar vermek
Horlama, uyku apnesi, her gece birçok kez nefesinizin kısa sürede kesildiği ciddi bir uyku bozukluğuna işaret edebilir. Normal horlama, uyku apnesi kadar uykunuzun kalitesini etkilemez, bu nedenle gün içinde aşırı yorgunluk ve uykunuz varsa, uyku apnesinin veya uyku ile ilgili başka bir solunum probleminin belirtisi olabilir. .
Horlama için tıbbi tedavi
Öncelikle doktorunuza veya bir kulak burun boğaz (kulak, burun ve boğaz doktoru veya KBB) başvurun. .
Horlama için tıbbi tedaviler;
Hekiminiz veya kulak burun boğaz doktorunuz aşağıdaki gibi bir tıbbi cihaz veya cerrahi prosedür önerebilir: Sürekli Pozitif Havayolu Basıncı ). Uyku sırasında hava yolunuzu açık tutmak için, başucunuzdaki bir makine basınçlı havayı, burnunuza veya yüzünüze taktığınız bir maskeye üfler. Palatal implantlar veya Pillar prosedürü, yumuşak damak içine küçük plastik implantların sokulmasını içerir ve bu da, yumuşak damakların horlamasına neden olabilecek şekilde çökmesini önlemeye yardımcı olur. Somnoplasti, horlama sırasında titreşen uvula ve yumuşak damak dokularını uzaklaştırmak için düşük radyofrekans ısısı kullanır. İşlem lokal anestezi altında gerçekleştirilir ve yaklaşık 30 dakika sürer. Özel olarak takılan diş cihazları ve alt çeneli pozisyonerler, alt çenenizi veya dilinizi uyurken öne getirerek hava yolunuzu açmanıza yardımcı olur. En iyi sonuç için, bu cihazlarda uzmanlaşmış bir diş hekimi görmeniz gerekir. Uvulopalatopharyngoplasty (UPPP), Termal Ablasyon Palatoplasti (TAP), tonsillektomi ve adenoidektomi gibi cerrahi prosedürler, dokuları cerrahi olarak çıkartarak veya anormallikleri düzelterek solunum yolunuzun boyutunu artırır.