Burun tıkanıklığı ve sinüs basıncının soğuk algınlığı, grip ve alerjiler gibi pek çok nedeni vardır. Sebebi ne olursa olsun, belirtiler size ulaşabilir.
Makale İçeriği
Burun Tıkanıklığına Evde Çözüm
Burun Tıkanıklığı için OTC İlaçları
Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz?
Burun Spreyi Kullanımı ve Neti Kabı
Aslında bu tıkanlık hissine neden olan nedir?
Soğuk algınlığı veya alerjiniz olduğunda, burun kanallarını kaplayan zarlar iltihaplanır ve tahriş olur. Alerjen gibi tahrişe neden olan şeyleri temizlemek için daha fazla mukus üretmeye başlarlar.
Daha iyi hissetmek ve daha kolay nefes almak için bu ipuçlarını kullanın;
Burun Tıkanlığı Evde Çözümler
Burun tıkanlığı başladığında, burun kanallarınızı ve sinüslerinizi nemli tutmaya odaklanın. İnsanlar bazen kuru havanın burun akıntısını gidermeye yardımcı olabileceğini düşünüyor olsa da, bunun tam tersi bir etkisi vardır. Zarların kuruması onları daha fazla tahriş eder.
Burun kanallarını nemli tutmak için şunları yapabilirsiniz:
- Bir nemlendirici veya buharlaştırıcı kullanın.
- Uzun uzun duş alın veya ılık (ancak çok sıcak olmayan) bir tencereden buhar içinde nefes alın.
- Bolca sıvı tüketin. Bu, mukusu azaltacak ve sinüslerin tıkanmasının önlenmesine yardımcı olacaktır.
- Bir okyanus suyu spreyi kullanın. Tuzlu su ve burun pasajlarının kurumasını önlemeye yardımcı olacak.
- Bir Neti kabı, nazal irrigator veya ampul şırıngası deneyin. Yıkama çözeltisini oluşturmak için kaynamış ve soğutulmuş distile, steril su veya H2O kullanın. Her kullanımdan sonra yıkama cihazını durulayın ve kurumaya bırakın.
- Yüzünüze ılık ve ıslak bir havlu yerleştirin. Rahatsızlığı giderebilir ve burun pasajlarınızı açabilir.
- Başınızı destekleyin. Geceleri birkaç yastık ile uyuyun. Başınızı dik tutmak nefes almayı daha rahat hale getirebilir.
- Klorlu havuzlardan kaçının. Çünkü klor nazal kanalları tahriş edebilirler.
Burun Tıkanıklığı için OTC İlaçları
Bu ilaçların reçeteye ihtiyacı yoktur ve belirtilerinizi gidermeye yardımcı olabilir:
Dekonjestanlar.
Bu ilaçlar burun kanallarındaki şişliği azaltmaya yardımcı olurlar. Bu sayede tıkanıklığı ve sinüs basıncını kolaylaştırır. Bunlar, naphazolin (Privine), oksimetazolin (Afrin, Dristan, Nostrilla, Vicks Sinus Nazal Spreyi) veya fenilefrin (Neo-Synephrine, Sinex, Rhinall) gibi burun spreyleri olarak anılırlar. Ayrıca fenilefrin (Sudafed PE ve diğerleri) ve psödoefedrin (Sudafed) gibi haplar olarak anılırlar.
Bu ilaçları kullanmak için mutlaka kullanım talimatlarını dikkatlice okuyarak uyunuz. Bir doktor ile görüşmeden bir haftadan fazla bir süre boyunca ağız yoluyla aldığınız bir dekonjestan kullanmayın. 3 günden uzun süre dekonjestan bir burun spreyi kullanmamalısınız, aksi halde tıkanıklığınızı daha da kötüleştirebilir. Ayrıca, herhangi bir sağlık probleminiz varsa veya başka ilaçlar kullanıyorsanız, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın. 4 yaşın altındaki çocuklara asla dekonjestan veya reçetesiz soğuk algınlığı ilacı vermeyin.
Antihistaminikler.
burun tıkanıklığınızın ve sinüs basıncınızın sebebi alerjiler ise, onları kontrol etmek semptomlarınızın ortadan kalkmasını kolaylaştıracaktır. Tıkanıklık ve sinüs basıncı ile birlikte hapşırma ve burun çekme gibi semptomlarınız varsa bunları da rahatlatmak için bir dekonjestan ile birlikte antihistaminli alerji ilaçları alabilirsiniz.
Ayrıca burun akması ve hapşırmayı durdurmaya yardımcı olabilecek çok semptomlu antihistaminik soğuk algınlığı ilaçları da bulabilirsiniz. Onları genellikle gece soğuk algınlığı ilacı şeklinde bulunmaktadır.Çünkü bu ilaçlar uyku hali yapabilirler. Etiketi okuyup uygulayın ve sorularınız olursa doktorunuzla veya eczacınızla konuşun.
Ağrı kesiciler.
Tıkanıklığı temizlememelerine rağmen, asetaminofen, ibuprofen ve naproksen gibi ağrı kesiciler sinüs basıncının neden olduğu ağrıyı hafifletebilir. Etiketteki dozaj talimatlarını takip edin.
Burun Tıkanıklığı için Doktorunuzu Ne Zaman Görmelisiniz?
Burun tıkanıklığı ve sinüs basıncınız 7 günden fazla sürerse, mutlaka doktorunuza görünün. Belirtileriniz şiddetli ise çağrıyı daha erken yapın.
Burun Tıkanıklığı için Burun Spreyi ve Neti Kabı
Sinüs problemleriyle uğraşan milyonlarca kişiden biriyseniz, yüzdeki acının ve tıkalı burun kanallarının sizi ne kadar perişan edeceğini bilirsiniz. Birçok sinüs hastası yardımcı olması adına, burun kanallarını yıkamak için bir tuz ve su çözeltisi kullanan bir tedavi olan nazal tuzlu yıkamaya yöneldi.
Her ne kadar birkaç nazal yıkama yöntemi mevcut olsa da, en popülerlerinden biri Neti kabı – küçük bir çaydanlık gibi görünen seramik veya plastik bir kap-. Neti kabı aslında Ayurvedik / yoga tıbbi geleneğinden gelmektedir. Neti kabı ile burun yıkama kullanımı yüzyıllardır var olmuş olsada son yıllarda tüm Dünya’da yaygınlaşmaya başlamıştır.