Nazal polipleri kişilerin yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlık durumudur. Burun içindeki polipler kişinin nefes alıp vermesini zorlaştırır. Nefes alıp vermede güçlük çeken kişilerin uykusu bölünür ve günlük birçok aktiviteleri yapamaz hale gelirler. Nazal polipleri tedavisinde günümüzde kesin sonuçlar alınabilmektedir. İlaç ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Nazal polipleri tedavisinde amaç burun iltihabı bulguları yok edilmeye çalışılır. Tedavi sonrası burnun solunum ve koku fonksiyonunu yeniden sağlanır. Ağrı ve rahatsızlık durumu ortadan kalkar.
Nazal poliplerinin Kanserle İlişkisi Var Mıdır?
Nazal polipleri iyi huyludur. Özellikle burnun tek tarafında gelişmiş olanları zararsızdır. Burnun polipi tek taraflı büyümüşse kanser ihtimalini tespit etmek için burun biyopsisi yapılır. Burun ve burun çevresindeki sinüslerde iyi ve kötü huylu tümörler oluşabilir. İyi huylu olanlar arasında en sık “papillom” adı verilen tümörlerdir. Papillomlarda bazen kötü huylu tümöre dönüşebilir. Nadir görülen iyi huylu tümörler arasında osteomlar, fibromlar, nörinomlar sayılabilir. Gerçek tümör olmamalarına rağmen, içleri sıvı dolu kistler olan mukoseller de tümör benzeri şikâyetler oluşturur.
Nazal poliplerinin Belirtileri Nelerdir?
Belirtiler poliplerin genellikle burun içine, göze ve beyine yayıldıkları zaman ortaya çıkar. Burun ve sinüs kanserleri genellikle başladıkları yerde büyürler. Lenf bezlerine ve başka organlara yayılmazlar. İlk belirtiler çoğunlukla soğuk algınlığında görülen belirtilere benzerlik gösterir. Burun tıkanıklığı ve burun kanaması yaşanır. Dişler sallanmaya başlar. Diş dökülmesi ve üst çenede ağrılar yaşanır. Damak şişer kişi ağzını açarken zorlanır. Göz kapağının kapanmasında güçlük yaşanır. Kişi bulanık ve çift görmeye başlar. Görme bozuklukları meydana gelir. Yüz bölgesinde duyu bozuklukları oluşur. Yüzde asimetri oluşur. Yüz bölgesindeki ağrılar giderek artmaya başlar.
Nazal polip Hastaları Neler Yapmalı?
Nazal polipleri olan hastalar 6 hafta boyunca burun spreyi kullanmalıdır. Enfeksiyon durumları varsa antibiyotik tedavisine başlamalıdır. Gerekli durumlarda hastalar aşı olmalıdır. Hasta alerjisi olduğu şeylerden uzak durmalıdır. Besin alerji testi yaptırmalıdır. Hastaya alerjenlerden kaçınarak uygun çevre kontrolü öğrenmelidir. Antijenler için aşı tedavisi yapılır.