Frengi Nedir?
Frengi baktrilerin neden olduğu bir üst solunun yolu rahatsızlığıdır. Hastalık cinsel yolla bulaşır. Frengi kronik bir enfeksiyon hastalığıdır. Frengi özellikle 16. yüzyılda Avrupa ve Asya kıtasını kasıp kavurmuştur. Halk arasında frengi olarak adlandırılan hastalık tıp dilinde silifiz olarak bilinir. Sık cinsel ilişkiye giren kişilerde çok sık görülür. Vücudunun bir bölgesinde açık yarası bulunan kişilere kolay bulaşır. Anal ve oral seks frengi oluşumunu tetikler. Öpüşme hastalığın yayılmasını hızlandırır. Anneden bebeğe kalıtım yoluyla bulaşır. Hamileyken frengi olan annelerin bebekleri genellikle yaşamaz. Frengi hamile kadınlarda erken doğuma ve bebek ölümüne neden olur.
Frengi Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Frengi belirtileri evreler halinde ortaya çıkar. Frengi bakterisi kan yoluyla vücuda yayılır. Vücutta ıslak, kırmızı, ağrısız çıban oluşur. İkinci evrede cilt döküntüleri oluşur. Kaşıntısız döküntüler vücudun göğüs, kol ve bacak bölümlerinde görülür. Kılcal damar hasar görür. El ayak ve makat iç bölgesi koyu kırmızı renge dönüşür. Hasta yorgunluğun yanı sıra baş ve eklem ağrısı çeker. Hastanın sinir sistemi ciddi hasar görür. İlerleyen frengi hastada menenjit ve felçe neden olur. Şikayetler 3 hafta sonra görülür. Frengi kadınlarda vajinada, erkeklerde ise penis bölgesinde görülür. Ağız ve dudak çevresinde yaralar oluşur.
Frengi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığı tanı ve teşhisi için hastaya kan testi yapılır. Klinik belirtiler dikkate alınarak tedavi edilir. Çıban şeklindeki yaradan örnek alınıp mikroskopla incelenir. Kanda antikor incelmesi yapılır. Hastalığın tedavisi için erken teşhis önemlidir. Mikrop ilerledikçe organlarda ciddi hasarlar oluşturur. Tedavi doktorun verdiği ilaçlarla yapılır. tedavisi ile yapılır. Tedavide amaç hastalığın septomlarını azaltıp bakterilerin vücutta çoğalmasını engellemektir. Tedavisi devam eden kişi 10 gün cinsel ilişkiden uzak durması gerekir.
Not: Frengi ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle lütfen doktorunuza başvurunuz. Bu içerik ile teşhis ve tedaviye yönelik değildir.