Genel İç Hastalıkları

Doğru Beslenme ile Gripten Korunma

Yavaş yavaş yaz aylarının geçmesiyle kışa girişlerde en sık görülen hastalık olan ve genellikle mevsimsel geçişlerde oldukça yaygın görülen grip salgını için aşılar, hijyenik ve sağlıklı beslenme metotları oldukça önem arz ediyor.

Yetersiz ve düzensiz beslenme olanakları kişilerin soğuk algınlığı ve enfeksiyon hastalıklarına yakalanma oranını oldukça yükseltiyor. Özellikle bu dönemlerde grip vakalarının çok sık görülmesi doğru beslenmenin önemini bir kez daha arttırıyor. Doğru beslenme, doğru yiyecekler ve sürekliliğin devamı, hastalığa yakalanma veya yakalandıktan sonraki sürecin hızla atlatılmasında büyük rol oynuyor.

Gripten korunma ve dengeli beslenme ipuçları;
  • Sebze ve meyveleri doğru zamanda tüketmek, hem vücut sağlığımız, hem de kişisel gelişimimiz için çok önemli. Grip den korunmak için 3 öğünde en az toplam 300 gram sebze ve meyve tüketilmesi gerekiyor.
  • Sebze ve meyveler kişisel gelişim içinde oldukça değerli. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirmek için A ve C gibi vitamin bulunan havuç, brokoli, kabak, lahana, karnabahar, maydanoz gibi sebzeleri bolca tüketmeliyiz. Meyve olarak ise portakal, mandalina, elma, greyfurt gibi meyveler vücut vitamini için uygun olanlar. Genellikle vitaminler çoğu besinin kabuğu ve kabuk altında olduğundan yenilebilenleri kabuklu olarak tüketmek gerekiyor.
  • Vücudun C vitamini ihtiyacını karşılamak için taze sıkılmış meyve suları içilebilir. Burada önemli olan taze sıkılmış meyve sularının hemen tüketilmesi gerekiyor aksi takdirde bekletilen meyve sularının vitamin kaybettiğini belirtelim.
  • Meyve ve sebzeleri tüketmeden önce sağlık açısından risk oluşturmaması için kesinlikle bolca su ile yıkamak gerekiyor. Yıkama için özel fırçalar kullanılabilir.
  • Alerjik durumunuz yok ise her gün düzenli 1 adet iyi pişmiş yumurta tüketin. Protein açısından değerli olan yumurta gribe karşıda direncinde artmasını sağlayan faktörlerdendir.
  • Soğuk algınlığı ve grip için en etkili vitaminlerden olan E vitamini vücut direncini yükseltmek için bolca tüketilmelidir. Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan E vitamini ayrıca fındık, ceviz, yağlı tohumlar ve kuru baklagillerde bulunur.
  • Vücut sağlığı ve direnci için en önemli besin kaynaklarından biri de balıktır. Ayrıca beyin fonksiyonlarının gelişimi içinde oldukça önem arz eden balık, omega 3, kalsiyum, fosfor, selenyum, iyot mineralleri ve E vitamini içinde değerli kaynaktır. İmkanlar dâhilinde haftada en az 2 kere, buğulama, ızgara veya fırında olarak balık tüketilmesi gerekiyor.
  • Vücut ısısının dengede kalması için bolca sıvı alımının gerekliliğini unutmamak lazım. Yeteri sıvı alımları vücuttaki toksinlerin atılmasında, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışmasında ve metabolizmanın doğru çalışmasında büyük rol oynuyor.
  • Ateş çıkması durumunda bolca sıvı tüketilmeli ve yeteri miktarda enerji alımı yapılmalıdır. Enerji kaynağı olarak kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi tam tahıllı ürünlerin tüketilmesi ve enerjisi yüksek sütlü tatlılar ve meyve tatlıları yenmelidir.
  • Bebeklerin enfeksiyon hastalıklarından korunması için anne sütünün büyük önemi vardır. Bebeklerin 2 yaşına kadar anne sütüyle beslenmeleri çok önemli olduğu gibi çeşitli hastalıklarında önüne geçmesi için yeterlidir.
  • Dengeli ve yeterli beslenme dışında hijyen de çok önemlidir. Elleri sürekli temiz tutmak ve tuvalet sonrası, çöplere dokunma, sigara içme, ellere öksürme, hapşırma, atık gıdalara dokunma gibi unsurlar sonrası mutlaka eller 3 dakika boyunca anti bakteriyel sabun ile yıkanmalıdır.
  • Vücut direncini denge de tutmak ve arttırmak için düzenli fiziksel aktiviteler de yapmak gerekiyor. Düzenli yürüyüş, hafif tempoda koşular ve az da olsa mekik hareketleri sağlık açısında önemlidir. Ayrıca güneş ışınlarından mümkün olduğunda yararlanmak da gerekiyor.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like