Rinit kelimesi “burun iltihabı” anlamına gelir. Burun, mukus adı verilen sıvı üretir. Bu sıvı normalde incedir ve açıktır. Toz, döküntü ve alerjenleri akciğerlerden uzak tutmaya yardımcı olur. Mukus, toz ve polen gibi partiküllerin yanı sıra bakteri ve virüsleri yakalar.
Mukus genellikle boğazınızın arkasını boşaltır. Çoğu zaman bunun farkında değilsiniz, çünkü küçük bir miktardır ve zayıftır. Burun tahriş olduğunda, kalın ve soluk sarı olur daha fazla mukus üretebilir. Mukus, sırtın yanı sıra burnun önünden akmaya başlayabilir. Mukus içindeki maddeler boğazın arkasını tahriş edebilir ve öksürüğe neden olabilir. Postnazal damlama, boğazın arkasından daha fazla mukus drene olduğunda ortaya çıkar.
Rinit Nedenleri Nelerdir?
İrritanlar veya alerjenler (alerjik bir cevabı provoke eden maddeler) rinite neden olabilir. Vücudunuzun hücreleri, histamin ve diğer kimyasalları serbest bırakarak bu irritanlara veya alerjenlere tepki gösterir. Rinit genellikle geçici bir durumdur. Birçok insan için birkaç gün sonra kendi kendine temizler. Diğerlerinde, özellikle alerjisi olanlar, rinit kronik bir problem olabilir. Kronik, hemen hemen her zaman mevcut olduğu veya sık sık tekrarlandığı anlamına gelir. Rinit alerjen maruziyetiyle haftalarca, aylarca sürebilir.
Rinit Çeşitleri Nelerdir?
Birkaç rinit türü vardır:
Alerjik rinit alerjen adı verilen maddelere karşı alerjiden kaynaklanır.
Mevsimsel alerjik rinit bazen “saman nezlesi” olarak adlandırılır. Ancak, mevsimsel alerjik riniti olan kişilerin ateşi olması gerekmez ve bu durumu geliştirmek için samanlara maruz kalmak zorunda değildir. Ağaçlardan, otlardan ve yabani otlardan gelen polenlere karşı alerjik bir reaksiyondur. Bu tip rinit, özellikle ilkbaharda ve sonbaharda, ağaçlar, çimenler ve yabani otlardan gelen polenler havada olduğunda oluşur.
Çok yıllık alerjik rinit, tüm yıl boyunca mevcut olan alerjenlerden kaynaklanır. Bu tip rinitin başlıca nedenleri toz akarları, küf, hayvan kepeği ve hamamböceği kalıntılarına karşı alerjidir.
Alerjik olmayan rinit alerjenlerden kaynaklanmaz. Duman, kimyasal maddeler veya diğer rahatsız edici çevresel koşullar alerjik olmayan rinitlere neden olabilir. Hormonal değişiklikler, burnun fiziksel kusurları (sapmış bir septum gibi) ve burun spreylerinin aşırı kullanımı da buna neden olabilir. Bazen ilaçlar buna sebep olur. Sıklıkla, bu tip rinitin nedeni iyi anlaşılmamıştır. Ancak alerjik olmayan astımlı hastalarda yaygındır. Semptomlar alerji semptomlarına benzer.
Enfeksiyöz rinit, muhtemelen en sık görülen rinit tipidir. Ayrıca soğuk algınlığı veya üst solunum yolu enfeksiyonu) olarak da bilinir. Soğuk algınlığı, burun ve sinüs boşluklarının mukoza zarlarına yerleşip enfeksiyona neden olduğunda, soğuk algınlığı meydana gelir.
Alerjik Rinit Tedavileri Nelerdir?
İlk ve en iyi seçenek, burun alerjilerinizi (alerjenler) tetikleyen maddelerle temastan kaçınmaktır. Önleme yeterli olmadığında reçetesiz veya reçeteli ilaçları kullanmayı düşünün: Antihistaminikler ağız yoluyla veya burun spreyi olarak alınır. Burun ve gözlerde hapşırma ve kaşıntıyı rahatlatabilirler. Aynı zamanda burun akıntısı ve daha az ölçüde burun tıkanıklığını da azaltırlar.
Dekonjestanlar ağız yoluyla veya burun spreyi veya damlası olarak alınır. Nazal tıkanıklığı hafifleten burun pasajlarının sıyrılmasını sağlarlar. Bu burun damlaları ve spreyleri kısa süreli alınmalıdır.
Nazal sprey formunda nazal kortikosteroidler kullanılır. Burunda iltihabı azaltır ve alerjik reaksiyonları engeller. Bunlar, alerjik rinit için en etkili ilaç türüdür, çünkü burun tıkanıklığı dahil tüm semptomları azaltabilirler. Nazal kortikosteroidlerin az sayıda yan etkisi vardır.
Lökotrien reseptör antagonistleri, alerjik reaksiyonlara katılan histamin dışındaki önemli kimyasal habercilerin eylemlerini bloke eder.
Cromolyn sodyum, histamin ve lökotrienler dahil olmak üzere alerji semptomlarına neden olan kimyasalların salınmasını engelleyen bir burun spreyidir. Bu ilacın çok az yan etkisi var, ama günde dört kez almalısınız.