Kolon kanseri, diğer bir adıyla kalın bağırsak kanseridir. En tehlike hastalıkların başında gelen kolon kanserine batılı ülkelerde daha sık rastlanır. Genellikle 60’lı yaşlarda ve sonrasında görülür.
Kolon Kanseri Neden Oluşur, Belirtileri ve Tedavisi
Kolon yani kalın bağırsak, sindirim sistemindeki ince bağırsaktan sonra gelen bölüme verilen addır.
Kolon kanserinin nedenleri
Çevresel ve kalıtsal nedenlerden meydana geldiğini söylemek mümkün. Ancak kesin olarak nedenini belirtmek oldukça güçtür. Ailesinde kolon, meme ve yumurtalık kanseri olan kişilerde görülme olasılığı oldukça yüksektir. Gardner Sendromu ve Ailesel Polipozis, ülseratif kolit ve crohn hastalığı da kolon kanserine neden olabilmektedir. Bu sebeple ara ara doktor kontrolüne başvurmak gerekir. Ayrıca düzensiz beslenme ve yanlış yapılan diyetler de kansere yol açabilir. Obezite, hareketsizlik, sigara ve alkol tüketimi de kolon kanserini tetiklemektedir.
Kolon kanserinin belirtileri;
- Dışkı da kan görülmesi
- İştah ve kilo kaybı
- Sürekli yorgunluk
- Mide bulantısı ve kusma
- Karın ağrısı, şişkinlik ve kabızlık
Bu belirtiler kolon kanserinin evresine göre değişkenlik gösterir. Dışkı vücuttan atılamazsa kalın bağırsakta birikir ve dışkı geçişini zorlaştırır. Bu durum ilerledikçe kalın bağırsak daralmaya başlar. Kabızlık ve ağrı kolon kanserinin belirtisidir. İlaçlarla da kabızlık sorunu çözülmüyorsa mutlaka doktora başvurmak ve bazı tetkikler yapmak hayati önem taşır.
Kolon kanserinin tanısı oldukça kolaydır. Kolonoskopi yöntemiyle kalın bağırsak görüntülenir ve bağırsağın üzerini örten bir tabaka var ise alınarak incelenir. Bir diğer yöntem ise sigmoidoskopi adı verilen video görüntülemedir.
Kolon kanserinin tedavisi
Kolon kanserinin tedavisi cerrahi işlem gerektirir. Kanserli bölge alınarak bağırsağın işlevini devam ettirmesi sağlanır. Kemoterapi, ışın tedavisi (radyoterapi) de diğer yöntemler arasındadır.