Gebelik süresince hamile beslenmesinde gıda takviyeleri son derece önemlidir. Bu dönemde Omega-3, magnezyum, demir, iyot, çinko ve folik asit eksikliğinin neden olduğu sağlık sorunlarına dikkat etmek gerekir.
Gebelikte Gıda Takviyesi Nasıl Olmalıdır?
Gebelik süresinde bu eksiklikler hem anne adayı ve hem de bebek için riskli sonuçlar doğurabilir. Gebelik kramplarının önlenmesinde magnezyum önemli rol oynamaktadır. Magnezyum, demir ve kalsiyum eksikliği kramplarının yanı sıra hipertansiyona da sebep olabilir. Bu nedenle hamile kadınların magnezyum ve kalsiyum ilavesi almalarında fayda vardır.
Türkiye’de kadınların yaklaşık %52’sinde demir eksikliği olduğu belirtiliyor. Gebelerin mutlaka demir takviyesi alması gerekir. Hamile kalmadan 3 ay önce almaya başlanması gereken folik asit; konjenital kalp hastalıkları, nöral tüp defekti, yarık damak ve yarık dudak gibi sorunları ciddi oranda azaltır.Güneşi bol olan bir ülke olmasına rağmen Türkiye’deki kadınlar güneşten yeterince faydalanmaktadırlar ve ülkemizde bu nedenle D vitamini eksikliğine bağlı sorunlar yaşanmaktadır.
Gebelik süresince kullanılan Omega-3 yağ asitleri bebeğin beyin ve göz gelişiminde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Bunun yanı sıra doğum sonrasında oluşabilecek depresyonu da ciddi oranda azalttığı için Omega-3 eksikliğinin ihmal edilmemesi gerekir. Ayrıca iyot ve çinko yetersizliği de önemli sorunlara yol açabilmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ülkemizde kadınların ortalama yaşama süresi 79,4’tür. Yaş ilerledikçe yaşam kalitesi azalır. Yaşam kalitesini düşüren sebeplerden biri de idrar kontrol mekanizmalarının yeterli fonksiyon görmemesidir. İdrar kontrolünü temin eden pelvik taban kaslarının nasıl güçlendirebileceğini kadınlara genç yaşlarda anlatılması gerekir. Özellikle son yıllarda inekolojik kanserlerin yaşla birlikte arttığı da bilinen bir gerçektir.