Burun Kanaması

Burun Kanaması

Burun Kanaması Nedir?

Burun kanaması, burun içerisinden dışarıya doğru kan akışı beraberinde gerçekleşir. İnsanların birçoğunun karşılaşabileceği bu durum genellikle farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Genellikle aniden gerçekleşen kanamalarda kişinin acil durum kurallarına göre kanamayı durdurmaya çalışması ve kan kaybını önlemesi çok önemlidir. 

Burun kanamaları çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilmektedir. Burnunuzun içerisinde bulunan damarların yeteri kadar güçlü olmaması, ani gerçekleşen çarpmalar sonucu damar çatlamaları veya burun içerisinde oluşan bir tür enfeksiyon sonucu burun kanamaları meydana gelebilir. Ortaya çıkma nedeni oldukça çeşitli olması sonucunda bütün burun kanaması vakalarına kişi kendi başına çözüm bulamayabilir. Bazı durumlarda kesinlikle doktora başvurmak en doğru seçim olacaktır. 

Burun kanamalarının gerçekleşmiş olduğu bölgeler de tanı açısından oldukça önemlidir. Burnun arka kısmında gerçekleşen kanamalar ile ön tarafında gerçekleşen kanamalar birbirinden tamamen farklı sonuçlar ortaya koyabilmektedir.  

Kanamalar genellikle kış aylarında, soğuk iklim bölgelerinde ve kuru havalarda gerçekleşmektedir. Her yaştan insanda görülebilmesine karşılık 2-10 yaşlarındaki çocuklarda ve 50-60 yaş arasındaki yaşlılarda daha sık rastlanmaktadır. Öte yandan burun kanamalarına sabahları daha çok rastlanmaktadır. 

Burun Kanaması Neden Ortaya Çıkar?

Burun kanamalarının hangi nedenlerden ötürü ortaya çıktığı çok kolay anlaşılabilen bir durum değildir. Ani ve beklenmedik bir zamanda ortaya çıkan burun kanamaları genellikle travma nedeniyle oluşur. Travmalar kişinin burnuna dışarıdan aldığı bir darbe sonucunda oluşabileceği gibi genellikle çocuklarda olmak üzere burun içini karıştırmakla da meydana gelebilir. Travmaların dışında farklı nedenlerde burun kanamasını ortaya çıkarıcı sonuçlar doğurabilir. Bu nedenler: 

  • Alerjik nedenler,
  • Daha önce burnunuzdan geçirmiş olduğunuz herhangi bir ameliyatın sonucunda ortaya çıkan kanamalar,
  • Burundan kokain gibi zararlı maddelerin kullanımı,
  • Burna giren yabancı bir madde sonucunda oluşan yaralanma,
  • Burnunuzun içerisinde meydana gelmiş bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkan kanamalar,
  • Burnunuzu bir mendil yardımıyla sert bir şekilde çekmeniz,

şeklinde sıralanabilir. 

Bütün bu nedenler dışında yaşamış olduğunuz farklı bir enfeksiyon ve hastalık sonucunda da burun kanaması ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer kanamalarınız uzun zamandır devam ediyor ve kısa süre içerisinde durmuyorsa, en kısa sürede bir doktora görünmeniz ve muayene olmanız gerekmektedir.

Burun Kanamasının Belirtileri Nelerdir?

Burun kanamaları genel olarak sabaha karşı uykuda olduğunuzda ya da uyanma anınızda ortaya çıkar. Kanamadan önce genellikle burnunuzun içinde kısa süreli bir kaşıntı ve sıcaklık hissi ile karşılaşırsınız. Daha sonrasında ise genel olarak burun deliklerinizin birinden kanama meydana gelmektedir. Meydana gelen kanama her iki burun deliğinizi de kapsayabilir fakat bu gibi bir durumla oldukça sık karşılaşılmaktadır. Kanamanın şiddetine göre burnunuzda oluşan kanama boğazınıza da kaçabilir. Bu durum sonucunda ağzınızda bir kan tadı belirmektedir. 

Burun kanamanız oluştuğu andan itibaren kesinlikle başınızın geri pozisyonda olmaması gerekir. Oluşan kanamanın burundan rahatlıkla dışarıya çıkması için başınızın öne doğru olması daha doğru bir tutumdur. Kanama esnasında elinizin baş parmağı ve işaret parmağıyla birlikte burnunuzun en üst kıkırdak kısmını tutarak kanamayı durdurmaya çalışabilirsiniz.

Burun kanamaları meydana gelmeden önce kişiler genellikle güçsüz hisseder ve baş dönmesi ile karşılaşırlar. Bunun dışında kanamadan önce ve sonra kişide sersemlik ve baygınlık hali de oluşabilmektedir. Kişi bu gibi belirtilerle karşı karşıya kaldığında bir yere oturup dinlenmelidir. 

Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Burun kanamalarının bir çoğu genel olarak tedavi gerektirmeyen gruba girmektedirler. Nadir olarak meydana gelen, hava değişimi sonucu ortaya çıkan ve burunda yer alan farklı enfeksiyonlar sonucu oluşan burun kanamaları tedavi gerektirmez ve kendiliğinden iyileşebilir. Fakat bazı burun kanamaları damarlarda oluşan güçsüzlük ve çatlamalar sonucunda meydana gelmektedir. Bu gibi kanamalar tek seferde değil yılın belli zamanlarında sürekli olarak gerçekleşmektedir. Eğer burun kanamanız sürekli olarak meydana geliyorsa ve damar çatlaması sonucunda oluşuyorsa tedavi olmanız gerekecektir. Genellikle bu gibi durumlarda kişiye verilecek olan burun kremleri yeterli olabilmektedir. Fakat kremler sonucunda hala geçmeyen bir kanamanız mevcutsa, doktor tarafından size burun damarlarınızdan bazılarının kurutulması şeklinde bir tedavi sunulabilir. 

Sonuç olarak burun kanamanızın neden ortaya çıktığı oldukça önemli olup tedavinizin kanama nedenine yönelik yapılması gerekmektedir. Uzun süreli burun kanamalarınız mevcutsa ve kanamanızı durdurmak konusunda güçlük çekiyorsanız en kısa sürede bir doktora başvurmanız doğru seçim olacaktır.

Not: Konuda anlatılanlar tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Teşhis ve tedavi yerine kullanılmaz. En doğru teşhis ve tedavi yöntemi için lütfen bir sağlık kurumundan bilgi alınız. 

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like