En yaygın olan taş oluşumu böbreklerde görülmektedir. Herkes çevresindeki bir kişide böbrek taşı olduğunu ve dayanılmaz ağrılara neden olduğunu bilir. En çok erkeklerde görülen böbrek taşı, kalıtsal hastalıklar arasında yer alır.
Böbrek Taşı Neden Oluşur ve Belirtisi
Böbrek taşı, vücutta bulunan bazı kimyasalların sertleşmesi ile meydana gelir. Vücutta fitre görevi gören böbrekler, gereksiz ve fazla maddelerin idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlar. Böbrekte bulunan fosfat, kalsiyum gibi minerallerin vücuttan atılamamasıyla biriken bu maddeler katılaşarak böbrek taşlarının oluşmasına yol açar.
Böbrek Taşının Nedenleri
Böbrek taşlarının başlıca nedenleri; yeterli su içmemek, bazı ilaçlar, düzensiz beslenme, obezite, çok fazla tuz ve şeker tüketmektir. Gut hastalıklarında böbrek taşı oluşumu oldukça sık görğlmektedir. Ayrıca kalıtsal olarak da bu hastalığa yakalanmak mümkün.
Kalsiyumun fazla alınması, çikolata, çeşitli çaylar, ıspanak, pazı ve pancar gibi oksalat bileşenlerinin zengin olduğu yiyeceklerin sık tüketilmesi, idrarın asidik olması, sistinüri, triod ve kronik bağırsak iltihabı gibi hastalıklar böbrek taşı oluşumunu tetikleyen diğer faktörlerdir.
Böbrek Taşının Belirtileri
Böbrek taşları hareket halinde olmadıkça ağrıya neden olmaz, şiddetli böbrek ağrıları ancak hareket etmeye başladıklarında oldukça şiddetli ağrılar baş gösterir. Bu ağrılar böbrek taşının olduğu bölgeden kasığa doğru yayılmaktadır. Böbrek taşının hareketine göre ağrı bölgeleri de değişiklik gösterebilir. Küçük taşlar idrar yolundan geçerken ağrı yapmaz, ancak büyük taşlar idrar yolunu kapatarak ağrılara ve kanamalara neden olabilir.