Baş ağrısı, sık sık karşımıza çıkan bir rahatsızlıktır. Günlük hayatı zaman zaman olumsuz etkileyen baş ağrısı, farklı hastalıkların nedeni de olabilir.
Baş Ağrısı Hangi Hastalıkların Habercisi Olabilir?
Baş ağrısı, başın herhangi bir bölümünde başlayabildiği gibi başın farklı bölgelerine yayılabilir.
Baş ağrısı kısa süreli ve uzun süreli olarak ayrılmaktadır. Farklı bir hastalıktan kaynaklanmayan, kendisinin başlı başına bir hastalık olması durumuna “birincil baş ağrıları” Primer; başka bir hastalığa bağlı olmayan baş ağrılarına ise “ikincil baş ağrıları” Sekonder adını almaktadır.
Birincil Baş Ağrılarının Nedenleri
- Migren:
Beyin damarlarının çeşitli nedenlerle genişleyip tekrar daralmasıyla oluşan baş ağrılarına migren denilir. Stres, açlık, uykusuzluk, ses, çikolata, şarap ve hormonal değişiklikler migreni tetikleyebilir.
- Gerilim Tipi Baş Ağrısı
Boyun ve kafa derisini de içine alabilen ağrı türüdür. Eski peynir, çikolata, alkol tüketimi, aşırı hareket, uyku pozisyonu, uykusuzluk, diş gıcırdatma, halsizlik, sinüzit, yorgunluk ve düzensiz beslenme, kahve alışkanlığı bu tip baş ağrılarını tetikleyebilir.
- Ergenlik Dönemi
Ergenlik dönemindeki 12-18 yaş aralığındaki gençlerde stres kaynaklı migren ya da gerilim tipi baş ağrıları görülebilir.
- Küme Baş Ağrısı
Ani başlayan ve oldukça şiddetli olan baş ağrılarıdır. Işık, yüksek irtifa, sıcaklık ve yorgunluk bu ağrıları tetikleyebilir.
İkincil Baş Ağrılarının Nedenleri
Bu tip baş ağrıları farklı hastalıkların belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bu hastalıklar ise,
- Sinüzit
- Baş ve boyun ağrıları
- Beyin hastalıkları
- Beyin enfeksiyonları
- Beyin sinir hastalıkları
- Beyin damar hastalıkları
Sürekli baş ağrısı ile karşılaşıyorsanız ve baş ağrısı nasıl geçer diye düşünüp sürekli ağrı kesici alıyorsanız, mutlaka uzman bir hekime baş vurulması gereklidir. Ağrının nedeni tespit edilerek tedavi sürecinin başlaması için ihmal edilmemelidir.