Mide ülseri sık sık adını duyduğumuz bir rahatsızlıktır. Midede oluşan açık yaralara ülser denilmektedir.
Mide Ülseri
Midede ve göğüs kafesinde ortasında yanma şeklinde ağrılar oluşur ve zaman zaman şiddetlenir. Ağrıların yoğun olduğu dönemlerde su dahi içemez hale gelebilirsiniz. Kahve, süt, çikolata ve majezik ülseri tetiklemektedir.
Mide Ülserinin Nedenleri
Mide ülserinin birincil nedeni Helicobacter pylori bakterisinin midede iltihaba yol açmasıdır. Bu bakteri midede tahrişlere sebep olur ve mide, mide asitlerine karşı savunmasız kalır. Böylece mide ülseri oluşur. Mide iltihabının başlangıcında belirtiler olmayabilir. Helicobacter pylori bakterisi, dışkı ve kirlenmiş su ile bulaşabilir. Her yaşta görülebilir. NSAID (steroit içermeyen iltihap giderici) içeren ilaçlar mide ülserine sebep olabilir. NSAID etkili ilaçlar kan sulandırıcı, ağrı kesici ve iltihap giderici ilaçlar olabilir. Majezik, ibuprofen, aspirin, naproksen, diklofenak gibi ilaçlar örnek gösterilebilir. Aşırı alkol ve sigara tüketimi, düzensiz ve sağlıksız beslenme, kahve ve gazlı içecek tüketimi, radrasyon tedavisi bu hastalıklara zemin hazırlamaktadır.
Mide Ülserinin Belirtileri
- Asit reflüsü
- Hazımsızık
- İştah ve kilo kaybı
- Halsizlik
- Yemekten sonra şişkinlik
- Midede yanma
Mide Ülserinin Tedavi Yöntemleri
Mide ülserinin tedavisinde uygulanacak birkaç yöntem bulunmaktadır. İlaç tedavisi bu yöntemlerin başlıcasıdır. Antibiyotik, asit düşürücü, antiasit kullanımı ile 1-2 ay içerisinde mide ülserinden kurtulmak mümkündür. Sağlıklı ve dengeli beslenme de mide ülserinin tedavi edilmesi konusunda oldukça önemlidir. Stres, alkol, sigara gibi alışkanlardan da uzak durulması gerekmektedir. Mide ülseri kanamalı ise endoskopik yöntemler kullanılarak tedavi gerçekleştirilmelidir. E vitamini, sarımsak, meyan kökü, biber gibi bitkilerde doğal tedavi yöntemleridir.