Farenjit Nedir?
Frengi boğaz bölgesinde meydana gelen bir rahatsızlık durumudur. Boğaz bölgesi iltihaplanır. İltihaplar burun ve ağız boşluğuna yerleşir. Faranjit akut faranjit ve kronik faranjit olmak üzere 2 şekilde gerçekleşir. Akut faranjit; boğaz ağrısı, boğazda yanma, boğaz kuruluğu, ses kısıklığı ve yüksek ateş belirtileri ile ortaya çıkar. Kronik faranjit; yutkunma güçlüğü, gıcık öksürük, yanma ve gerileme gibi belirtiler görülür. Sık tekrarlanan akut faranjit kronik faranjite dönüşür. Faranjit olan kişilerde boğaz bölgesinde yanma ve yutkunma güçlüğü yaşanır. Faranjit 4-7 yaş çocuklarda çok sık görülür.
Farenjit Belirtileri Nelerdir?
Hastalığa soğuk algınlığı ve virüsler neden olur. En belirgin belirtisi boğaz ağrısı ve yutkunma güçlüğüdür. Hastada genis akıntısı görülür. Boğaz kızarıklığı, baş-eklem-kas ağrıları, halsizlik, ses kısılması, lenf bezlerinde şişme, kulak ağrısı, boğazda kuruluk, gıcıklanma ve takılma hissi faranjit belirtileridir.
Farenjit Nedenleri Nelerdir?
Virüsler ve soğuk algınlığı faranjit oluşumunun temel nedenleridir. Mikroplu bölgelere ağız ve burunun teması ile hastalık bulaşır. Sigara ve alkol hastalığı tetikler. Kuru,tozlu ve kirli hava faranjit hastalığına neden olur. Yemek borusunun tahriş olması, burun ve boğaz tıkanıklığı hastalığın vücuda yerleşmesini kolaylaştırır.
Farenjit Nasıl Tedavi Edilir?
Hastalığı tespit etmek için hastanın, hastalık hikayesi dinlenir. Muayene ve bulgular ile teşhis edilir. Kan testi, film çekme, kültür incelemesi yapılır. Bağışıklık sistemi zayıf olan, ciddi enfeksiyon yaşayan hastalara ilaç tedavisi uygulanır. Ağrı kesici ilaçlar, antihistamin ve burun spreyi tedavide kullanılır. Pastiller hastayı geçici olarak rahatır. Kronik faraniit tedavisi zor olup hemen geçmez. Bol dinlenmek, sigara ve alkolden uzak durmak tedavi sürecinde önemlidir.