Bel ağrısı en sık rastlanan rahatsızlıklar arasında yer alır. Ofis ortamında çalışan ve sürekli masa başı iş yapan kişilerde yanlış duruş bozukluğu sebebiyle görülür.
Bel Ağrısının Nedenleri ve Tedavisi
Bel ağrısı kişinin iş yaşantısını olumsuz etkilediği gibi sosyal yaşantısını da etkilemektedir. Eklem, kas, disk ve kemik ağrıları, bel ağrılarına yol açabileceği gibi; kireçlenme, fıtık, omurilik daralması, prostat, bel soğukluğu, osteoporoz, infeksiyöz, kanser gibi hastalıkların da habercisi olabilir.
35-40 yaşlarındaki bireylerde bel ağrısının daha sık görüldüğü belirlenmiştir.
Bel Ağrısının Nedenleri:
- Stres
- Yanlış duruş bozuklukları
- Sürekli oturmak, hareketsiz kalmak
- Obezite
- Sigara ve alkol kullanımı
- Yanlış spor yapmak ve ağır kaldırmak
- Bazı hastalıkların belirtisi
Bel Ağrısının Tedavisi:
Bel ağrısı şikayeti olan kişiler, bir süre ağır hareketler yapmamalı ve dinlenmelidir. Birkaç gün içinde ağrılar geçmiyorsa mutlaka doktora başvurmak gerekir. Doktor uygun görürse fizik tedaviye başlanmalıdır. Kas gevşetici merhem ya da ilaçlar ile de tedavi edilebilir. Gün içinde hareketsiz kalan kişiler, gün içinde hafif egzersizler yapmalıdır. Yatağın mutlaka ortopedik olmasına dikkat edilmelidir. Yatıp kalkarken ya da eğilip doğrulurken hızlı hareket edilmemeli ve yavaş olunmalıdır. Yapılan tetkikler sonucu, bel ağrısının farklı bir hastalığın belirtisi olduğu saptanırsa tedaviye o yönde devam edilir. Örneğin; kişinin bel fıtığı olduğu belirlenirse öncelikle fizik tedaviye başlanır. Sonuç alınamazsa bel fıtığı ameliyatı yapılabilir.