Kemik Erimesinin Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Tıp dilinde kemik erimesi, osteoporoz adıyla anılmaktadır. En sık karşılaşılan kemik hastalıklarından biridir. Kemik erimesi, darbelere karşı kemiklerin güçsüz kalması durumudur. Genellikle 40’lı yaşlarda görülmektedir. Kalsiyum eksikliğinden kaynaklı bir hastalıktır. Kemik erimesi, kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülür.Menapoz sonrası östrojen hormonunun azalması kemik erimesine yol açmaktadır. Ailesinde kemik erimesi olan kişilerin ileri ki yaşlarında bu hastalığa yakalanma olasılığı yüksektir.
Kemik Erimesinin Nedenleri:
- Sigara ve alkol kullanımı
- Düzensiz ve sağlıksız beslenme
- Kalsiyum eksikliği
- Bazı ilaçlar (reflü, kanser ilaçları gibi)
- Bazı ameliyatlar (mide, bypass gibi)
- Sürekli Oturma
Kemik Erimesinin Belirtileri:
- Sırt, bel, boyun ağrısı
- Boyda kısalma
- Vücudun kamburlaşması
- Kalça, omurga ve el bileğinde kırık oluşması
- Kemik ağrıları
Kemik Erimesinin Tanısı ve Tedavisi
Kemik erimesinin erken dönemde teşhis edilmesi oldukça zordur. Röntgen fimleri, kemik erimesi tanısını koymak için yeterli değildir. Çünkü hastalık ilerlememişse röntgen filminde fark edilememe durumu ortaya çıkabilir. Bu sebeple DEXA yöntemi uygulanır. Bu yöntemde çift enerjili X-ışını absiometrisi ile kemik yoğunluğunun ölçümü gerçekleştirilir ve doğru sonuçlar verir.
Kemik erimesinin tedavisi zorlu bir süreci kapsar. Eriyen kemiğin yerine getirilmesi durumu güçtür. Bu sebeple hastalığın durdurulması önceliklidir. Kemik erimesini durdurmak için kullanılan en önemli tedavi yöntemi ise östrojen tedavisidir. 30 yaşını aşmadan tükettiğimiz besinler, kemik erimesini önlemektedir. Kemik erimesinin tedavisinin uzun bir süreci kapsadığını da unutmamak gerekir.