Kamburluk çok sık görülen bir hastalıktır. Duruş bozukluğu sebebiyle dışarıdan hoş bir görüntü oluşturmaz. Tıp dilinde kamburluk, kifoz adını almaktadır.
Kamburluk Nedenleri, Belirtisi ve Tedavisi
Omurganın öne eğilme durumuna kamburluk denir. Bu eğilme durumu kalıcıdır. Normal bir bireyin sırt yapısında da eğrilik bulunur. Ancak kambur olan bir kişinin sırtı daha çok eğridir. Ailenizde kambur duran bir birey varsa bu kişi uyarılmalıdır. Ancak hala kambur duramaya devam ediyorsa mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir. Çünkü eğrilik kalıcı bir hal alırsa tedavi edilmesi güçtür. Kamburluk ergenlik döneminde daha çok rastlanan bir hastalıktır.Ergenlik döneminde erkeklerde daha sık görülen kamburluk, yetişkinlik döneminde de kadınlarda daha sık görülür.
Kamburluk Nedenleri
- Bel kaslarının zayıflaması ve zevleşemesi
- Duruş bozukluğu
- Masa ve sandalyenin vücud ergonomisine uygun olmaması
- Kız çocuklarının göğüsleri çıkmaya başladığında utanarak göğüslerini saklamaya çalışması
- Sigara kullanımı
- Yaşlanma
Kamburluk Belirtileri
- Kambur duruş
- Sırt ağrısı
- Nefes darlığı
- Akciğerde sorun oluşumu
- Yorgunluk
Kamburluk Tanısı ve Tedavisi
Uzman doktor tarafından yapılan fiziksel muayene ile röntgen filmi sonucunda kamburluk tanısı koyulmaktadır. Kamburluk tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda eğrilik artar. Bu sebeple erken tedavi oldukça önemlidir. Sırt ağrılarını azaltmak için ağrı kesici ya da kas gevşetici kullanılır. Kişi çocukluk dönemindeyse korse yardımıyla duruş bozukluğu düzeltilmeye çalışılır. 18 yaşına kadar da yapılan egzersizlerle de kamburluk düzeltilebilir. Ancak ilerleyen kamburluklarda cerrahi müdahalelerle de kamburluktan kurtulmak mümkün. Ancak kamburluk ameliyatları bazı risk faktörlerini de beraberinde getirmektedir. Ameliyat esnasında ters gelişen bir durum kişinin hayatını tehlikeye sokabilir. Ancak gelişen teknoloji sayesinde kamburluk amliyatları olumlu sonuçlar vermektedir.