Nefes alma insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biridir ve nefes alıp verme eylemi doğumla birlikte başlar. Çünkü doğum öncesinde bebekler göbek bağıyla annesine bağlıdır ve göbek bağı bebeğin ihtiyacı olan oksijeni bebeğe taşırken, karbondioksit vb gazların dışarıya atılmasını da sağlar. Doğumla birlikte nefes alıp verme eylemi de başlamış olur. Bebeklerin ilk ağlamaları esnasında aslında onların ilk defa nefes aldığını ve nefes verdiğini de söyleyebiliriz. Nefes alıp vermeye başlayan bebek zamanla bir takım alışkanlıklar da kazanmaya başlar. Normalde yeni doğan bebeklerin tamamı burundan nefes alır ve burundan nefes verirler. Burnu tıkalı olmadığı sürece bir bebeğin ağızdan nefes alıp ağızdan nefes verdiğini göremezsiniz. Fakat yaş ilerledikçe kişiler alışkanlıklara bağlı olarak daha çok ağızdan nefes alıp nefes vermeye başlamaktadırlar. Oysa doğru olan bebeklerin yaptığı gibi burundan nefes almak ve burundan nefes vermektir. Çünkü insanların asıl solunum organı sanılanın aksine ağız değik burundur. Burundan yapılan solunum ağızdan yapılan solunuma göre kat ve kat daha sağlıklıdır.
Burundan Nefes Alıp Nefes Vermenin Faydaları Nelerdir?
Burundan solunum yapıldığında havadaki soğuk (sıcak) ve kuru hava burunda ısıtılır (soğutulur), nemlendirilir ve burun yapısı gereği hava temizlenerek boğaza ve ciğerlere yönlendirilir. Yani burun aslında bir iklimlendirme işlevi görür. Kuru ve soğuk havanın doğrudan boğaza ve ciğerlere ulaşması bu organların ciddi şekilde kurumasına ve yapısının bozulmasına neden olmaktadır. Temiz havanın ciğerlerde hızlı bir şekilde emilmesi ve zararlı gazların havaya geri verilebilmesi için ciğerlerin nemli olması şarttır. Fakat dışarıdan alınan aşırı soğuk ve kuru hava ciğerlerin kurumasına neden olacak ve ciğerlerde solunum olayının gerçekleşmesini büyük oranda engelleyecektir. Oysa burundan nefes alma durumunda burun dışarıdan alınan havayı boğaz ve ciğerlerimiz için en uygun hale getirmektedir. Bu sayede kaliteli, ideal nem orasına sahip, ısıtılmış yada soğutulmuş hava ciğerlere ve boğaza ulaşmakta ve kaliteli bir nefes alımı gerçekleşmektedir. Burun yapısında ayrıca tüyler ve mukoza tabakası yer almaktadır. Nefes alırken hava içerisinde yer alan kir, toz, zararlı bakteriler bu burun kılları ve burun yüzerinde bulunan mukoza tabakası tarafından tutulur ve dışarı atılır. Yani burundan nefes alırken hava sadece uygun nem ve sıcaklık değerlerine getirilmez, hava aynı zamanda burun kılları ve mukoza tabakası sayesinde temizlenir. Bu nedenle burundan nefes almak ağızdan nefes almaya göre çok çok daha sağlıklıdır.
Ağızdan Nefes Alıp Nefes Vermenin Zararları Nelerdir
Ağız doğrudan ciğerlere bağlı bir organdır dolayısıyla ağızdan nefes aldığımızda hava içerisindeki kir, toz, polen, bakteri vb partiküllerle birlikte ciğerlerimize dolar. Aynı zamanda bu hava iklimlendirilmeden doğrudan ciğere ulaşır. Yani hava soğuk ise soğuk şekilde ciğerlere ulaşır, hava kuru ise kuru kuru ciğerlere ulaşır, hava sıcak ve aşırı nemli ise o şekilde ciğerlere ulaşır. Sürekli değişen hava koşullarına ciğerimiz bir süre sonra olumsuz tepkiler vermeye başlar çünkü ciğer hassas bir organdır ve sürekli değişen hava koşullarından kolayca etkilenir. Sürekli değişen değerler zamanla ciğerlerimizin fonksiyonlarını yitirmesine ve hastalanmasına neden olacaktır. Aynı zamanda nefes alırken hiç bir engele takılmadan doğrudan ciğerlere ulaşan bakteriler de sağlığımız için çok ciddi sorunlar oluşturacaktır.
Bebekler Nasıl Nefes Alırlar?
Bebekler İncelendiğinde bebeklerin mecbur kalmadığı sürece burunlarından nefes alıp verdikleri görülecektir. Hatta burnu tıkanan bebeklerin zaman zaman boğulacaklarını düşünüp ağladıkları dahi görülmektedir. Çünkü bebekler için ideal olan burundan nefes alıp vermektir. En sağlıklı nefes alma yolu olarak burnu gören bebekler burunları tıkalı olduğunda huzursuz olabilmektedir. O nedenle bebeklerin burunlarının tıkalı olup olmadığı sık sık kontrol edilmelidir. Bizim de ilk doğduğumuz zamanları hatırlayıp yeniden burundan nefes almayı alışkanlık haline getirmemiz sağlığımız açından elzemdir.
En Doğru Nefes Alıp Verme Şekli Nedir?
Burundan nefes alıp verme en doğal nefes alıp verme şeklidir. İnsanların burundan nefes alıp vermesi içgüdüsel bir davranıştır. Aynı şekilde dikkat ederseniz nefes alırken karnımız dışarı doğru bombeleşir. Bu davranış da içgüdüsel bir davranıştır ve sonradan öğrenilmemiştir. Kişi derinden bir nefes aldığında diyafram kasları kasılır ve ağciğerlerimizin otomatik olarak genişlemesine katkı sağlar. Eğer kişi derinden nefes almıyor ise diyafram tam olarak gerilmez ve ciğerlere normalden az hava dolar. Bu da yarım nefes alıp verme anlamına gelir. En doğru nefes alış veriş şeklinde kişi derinden nefes alır. Ciğerlerine burundan derince nefes çeker ve bu nefesi yine yavaşça bırakır. Derin nefes almamak ağciğerleri yarım kapasite ile kullanmaya neden olur.
Burun Toz, Virüs, Bakteri Düşmanıdır
Burnumuz bakterileri yaklaşık 15 dakika içerisinde tutar yakalar ve bakterinin vücuttan atılmasını sağlar. Oysa ciğerlere ulaşan bakteriler, tozlar, alerjiler ancak 60-100 günde vücuttan atılabilir. Yani burundan nefes aldığınızda hastalıklardan korunma ihtimaliniz ağızdan nefes almanıza göre kat ve kat fazladır.
Burun Nem Tutucu Bir Organdır
Vücudumuzun neme ve suya ihtiyacı vardır. Sürekli ağızdan nefes alıp vermek kişinin ağzının kurumasına ve doğal olarak da vücudun ciddi oranda nem kaybetmesine neden olabilmektedir. Oysa burundan nefes alıp veren birisi ağızdan nefes alıp nefes veren birine göre çok daha az nem kaybeder. Çünkü burun aynı zamanda bir nem tutucu işlevi görür.
Ağızdan Nefes Almak Diş ve Diş Etlerine Zarar Verir Mi
Dişlerin ve diş etlerinin sağlıklı bir ortamda bulunmaları diş sağlığı için son derece önemlidir. Dişler ve diş etlerinin hafif nemli ortamda bulunmaları gerekir. Oysa sürekli ağızdan nefes alındığında diş ve diş etleri kurur, nemsiz ortamda bulunan dişler zamanla kuruyarak yapısını kaybeder. Yine aynı şekilde kuruyan ve bakterilere açık bir ortamda bulunan diş etleri de ağızdan nefes alıp vermede ciddi hastalıklar kapabilir. Ağız yaralarının, diş eti hastalıklarının, diş çürüklerinin nedenlerinden biri de kişinin ağızdan nefes alıp verme alışkanlığıdır.
Burundan Nefes Alıp Vermenin Faydaları Nelerdir?
Horlamayı azaltır. Uyku apne sendromunu (burun kaynaklı) önler. Kaliteli uyku uyunmasını sağlar. Ağız-Yüz gelişiminin bozulmasını önler. Ağız-Yüz kaslarının düzenli eşgüdümlü çalışmalarını sağlar. Ortodontik bozukluklar, diş ve çene problemleri daha az görülür. Ağız ve boğaz kuruluğunu önler. Ağız kokusunu azaltır. Boğaz hastalıklarının sıklığını azaltır. Vücudun sıvı kaybını azaltır. Akciğerlerin hava kirliliğinden korunmasına yardımcı olur. Ağız solunumuna kıyasla daha derin nefes alınabilir ve akciğer kapasitesi artar. Kandaki oksijen oranını yükseltir Burundan hava daha yavaş verilebildiğinden, havanın akciğerlerde kalış süresi daha fazladır, bu nedenle kanın oksijenlenmesi daha fazla olur. Kalp hızını yavaşlatır. Kalbin yükünü azaltır. Vücudun dayanıklılığını arttırır.
Ağız solunumu insanlar için olağan hale gelmiş bir alışkanlıktır fakat bu alışkanlıktan vazgeçmek gerekir. Çünkü burundan nefes alıp vermek vücuda bir ritim kazandırır, nefes alıp verişimiz düzenli hale gelir. Burun bizi hastalıklardan korur.
Konuyla ilgili kafanıza takılan konuları yorum bölümünden bize iletebilirsiniz. Sağlıklı günler deleriz.