Boğmaca Nedir, Nasıl Ortaya Çıkar?
Boğmaca bakteri kaynaklı bir solunum yolu hastalığıdır. Hastalık belirtileri 7 – 21 günde ortaya çıkar. Hastalık belirtisi hastaya göre değişiklik gösterir. Burun akıntısı ve öksürük 15 gün içinde ortaya çıkar. Hastalık 2 hafta içinde bulaşıcı hale gelir. Öksürüğün uzun sürmesinden dolayı 100 gün öksürüğü olarak anılır. Yaşamın ilk 6 ayında prematüre bebeklerde ciddi sonuçlar doğurur. Öksürük solunum yollarını kapatıp ölümlere neden olur. Boğmaca aşı ile korunmayan kişilerde görülür. Boğmaca olan her 100 bebekten 4ü hayatını kaybeder.
Boğmaca Belirtileri Nelerdir?
Boğmaca olan kişide öksürük atakları oluşur. Hasta derinden nefes alır. Nefes alması kısa süreli duraksar. Hasta yorgun ve halsiz olur. Hastadnın burnu akar ve hapşırır. Boğmaca olan kişiler boğulacak gibi olurlar. Hastanın ateşi yükselir. Boğmaca olan kişiler şiddeli baş ağrısı yaşar. Hasta yemek yerken zorlanır. Öksürüklerin sonunda hasta kusar.
Boğmaca Teşhis ve Tedavisi Nasıl Yapılır?
Boğmaca hastasına antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastalıktan korunmak için aşı yapılır. Bebeklere yapılan 5 li aşılardan birisi boğmaca aşısıdır. Bebeklere 2-4-6-18. aylarda boğmaca aşısı yapılır. Aşının 5.dozu 7 yaşında yapılır. Aşılar kişiyi en az 5 yıl korur. Tedavide geç kalmak kalıcı hastalıklara davetiye çıkarır. Aşıya alerjisi olan bünyelere yapılmaz. İlk aşıyla birlikte nöbetlerde artış meydana gelir. Florasan antikor testleriyle boğmaca teşhisi yapılır. Kesin tanı için kültür alınır. Boğmaca aşısı kas içerisine enjekte edilerek yapılır. Boğmaca aşısı 7 yaşından büyük çocuklara yapılmaz.
Not: Bu yazı teşhis ve tedavi amacıyla kullanılamaz. Yalnızca bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Boğmaca ile ilgili teşhis ve tedavi için lütfen en yakın sağlık kuruluşuna başvurunuz.