Burun Tıkanıklığı

Soğuk Algınlığı Nedir?

Soğuk algınlığına yakalanan kişilerin çoğu kışın ve ilkbaharda soğuk algınlığı yaşar. Genellikle yaz aylarında kişiler soğuk algınlığına yakalanma ihtimallerinin olmadığını düşünürler oysa bu yanlıştır. Vücut direnci düşük bir kişinin yılın herhangi bir zamanında soğuk algınlığına yakalanması mümkündür. Soğuk algınlığına dair belirtiler genellikle şunları içerir:

  • Boğaz ağrısı
  • Burun akması
  • Öksürme
  • Hapşırma
  • Baş ağrısı
  • Vücut ağrıları

Çoğu insan yaklaşık 7-10 gün içinde iyileşir. Bununla birlikte, zayıflamış bağışıklık sistemi, astım veya solunum yolu rahatsızlığı olan kişiler, bronşit veya zatürre gibi ciddi hastalıklar gelişebilir.

Soğuk Algınlığından Korunmak İçin Elleri Sık Sık Yıka

Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayarak soğuk alma riskinizi azaltmaya yardımcı olun. Virüsler en sık eller vasıtasıyla buluşmaktadır. Kişi eli ile vürüslü yüzeylere temas ettiğinde virüsler ele bulaşır. El de zaman zaman yüze, göze, burna dokunmaktadır ve bu da kişinin hızla hasta olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle elleri sık sık yıkamak bizi soğuk algınlığına karşı koruyacak basit bir önlemdir. Elleri sabunlu su ile iyice yıkamak ve bu eylemi gün içerisinde sık sık yapmak bizi soğuk algınlığından ciddi anlamda koruyacaktır.

Soğuk Algınlığından Kendimi Nasıl Koruyabilirim?

Soğuk algınlığına neden olan virüsler, enfekte kişilerden hava yoluyla başkalarına yayılabilir ve kişisel iletişim kurabilir. Ayrıca, enfekte olmuş bir kişiden gelen dışkıyla (kaka) veya solunum salgılarıyla temasa geçebilirsiniz. Bu, soğuk algınlığı olan biriyle el sıkıştığında veya bir kapı tokmağı gibi yüzeyine dokunduğunuzda, üzerinde solunum virüsleri olan, sonra da gözlerinize, ağzınıza ya da burnunuza dokunulduğunda ortaya çıkabilir.

Soğuk Algınlığı Riskini Nasıl Azaltabilirim?

Ellerinizi sık sık su ve sabunla yıkayınız. Onları 20 saniye yıkayın ve küçük çocukların aynı şeyi yapmasına yardımcı olun. Sabun ve su mevcut değilse, alkol bazlı el dezenfektanı kullanın. Soğuk algınlığına neden olan virüsler ellerinizde yaşayabilir ve düzenli el yıkamaları sizi hasta etmenize karşı koruyabilir. Gözlerinizi, burnunuzu ve ağzınızı yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçının. Soğuk algınlığına neden olan virüsler vücudunuza bu şekilde girebilir ve sizi hasta edebilir. Hasta olanlardan uzak durun. Hasta insanlar, soğuk algınlığı neden olan virüsleri diğer insanlarla yakın temas yoluyla yayabilirler.

Diğer hasta olmayanları korumanın yolları şunlardır;

  • Başkalarıyla sarılmak, öpmek ya da el sıkışmak gibi yakın temastan kaçının.
  • Öksürmeden veya hapşırmadan önce insanlardan uzaklaşın
  • Öksürme ve bir dokuya hapşırma, sonra atma veya üst gömlek kolunuza öksürme ve hapşırma, tamamen ağzınızı ve burnunuzu kaplayan
  • Öksürdükten, hapşırdıktan ya da burnunu üfledikten sonra ellerini yıkayın
  • Sık sık dolunulan yüzeyleri ve oyuncak ve kapı tokmağı gibi nesneleri dezenfekte edin
  • Sizi soğuk algınlığına karşı korumak için hiçbir aşı yoktur.

Daha iyi hissetmek için bol bol dinlenmeli ve bol miktarda sıvı içmelisiniz. Reçetesiz ilaçlar, semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak soğuk algınlığınızı daha hızlı bir şekilde ortadan kaldırmayacaktır. Etiketi her zaman okuyun ve belirtilen şekilde ilaç kullanın. Çocuğunuza reçetesiz soğuk ilaçlar vermeden önce doktorunuzla konuşun, çünkü bazı ilaçlar çocuklar için tavsiye edilmeyen malzemeler içerir. Soğuk algınlığı da dâhil olmak üzere üst solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri hakkında daha fazla bilgi edinin.

Antibiyotikler, solunum virüsünün neden olduğu soğuk algınlığından kurtulmanıza yardımcı olmaz. Virüslere karşı çalışmazlar ve gereksiz yere çekerseniz, vücudunuzun gelecekteki bakteriyel enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırabilirler. Antibiyotiklerin ne zaman çalıştığı hakkında daha fazla bilgi edinin.

Doktora Ne Zaman Görünmeli?

Siz veya çocuğunuz bu koşullardan bir veya daha fazlasına sahipseniz doktorunuzu aramalısınız;

  • 10 günden uzun süren semptomlar
  • Şiddetli veya sıra dışı semptomlar
  • Çocuğunuz 3 aydan küçükse ve ateşi varsa veya uyuşuksa
  • Ciddi grip komplikasyonları için yüksek risk altındaysanız ve ateş, titreme, kas veya vücut ağrıları gibi grip belirtileri alıyorsanız hemen doktorunuzu aramalısınız.

Grip komplikasyonları açısından yüksek risk altındaki kişiler arasında küçük çocuklar (5 yaşından küçükler), 65 yaş ve üstü yetişkinler, hamile kadınlar ve astım, diyabet ve kalp hastalığı gibi bazı tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler bulunur. Siz veya çocuğunuzun soğuk algınlığı veya grip olup olmadığını doktorunuz belirleyebilir ve semptomlara yardımcı olmak için tedavi önerebilir.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like