Genel

Burun Anatomisi ve Burnun Asıl İşlevi

Günümüzde erkek kadın fark etmeksizin bir çok kişi gerek zaruri sebeplerden (burun kırılması, rahat nefes alamama, burunda et olması vb.) gerekse estetik kaygılarla (burunda meydana genel şekil bozuklukları, burnun gereğinden büyük yada gereğinden küçük olması vb.) burun ameliyatı olmakta yada burun ameliyatı olmayı düşünmektedir. Bu yazımızda sizlere burun anatomisi hakkında bilgi vereceğim. Burun hakkında ne kadar çok şey bilirseniz burun ameliyatı olma yada olmama konusunda çok daha sağlıklı ve kesin karar  verebilirsiniz. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmayacağı için öncelikle sizlere burunla ilgili detaylı bir genel bilgilendirme yapacağım…

burun yapısı ve burnun özellikleri
burun yapısı ve burnun özellikleri

Burnun Yapısı ve Burun Bölümleri Nelerdir?

Burun dışarıdan bakıldığı zaman toplamda 3 ana bölüme ayrılır. Bu bölümler burun ucu, burun sırtı ve burun kökü olarak tanımlanabilir. Estetik ameliyatlar genellikle burun ucu ve burun sırtı diye tanımlanan bölgelere uygulanmaktadır. Burun kökü ameliyatları ise nadiren yapılmaktadır.

Burun ucu: Burun ucu aynı zamanda “Tip” olarak da adlandırılır. Burun ucu ameliyatına da tipplasti denir. Tipplasti yani burun ucu ameliyatları ile burun ucunun küçültülmesi, burun-dudak arasındaki açının yada mesafenin değiştirilesi, burun ucunun biraz kaldırılması yada burun ucunun biraz daha aşağı bakacak şekilde indirilmesi işlemleri yapılmaktadır. Burun ucu ameliyatları en çok yapılan burun ameliyatları arasında ikinci sırada yer almaktadır.

Burun sırtı: Burun sırtı burun kökü ve burun ucu arasında yer alan bölüm olarak tanımlanabilir. İnsanları genelde estetik anlamda en çok rahatsız eden bölümün de bu bölüm olduğunu söyleyebiliriz. Burun estetiği ameliyatları en çok bu bölgeye uygulanmaktadır. Her yıl binlerce insan burun sırtı olarak adlandırılan bölgede estetik operasyon yaptırmakta ve burun sırtında yer alan şekil ve görüntü bozukluklarını giderme yoluna gitmektedir. Burun sırtında kemer görünüm sorunları, burun eğriliği, burunda çökme,nasal valv darlığı gibi sorunlar olabilmektedir. Burun sırtı olarak tanımlanan bölge üzerinde yapılan ameliyatlar ile burnun kemer görünümü değiştirilebilir, geniş burun sırtı, burun eğriliği, burunda meydana gelen çökme, nasal valc darlığı gibi sorunlar rahatlıkla giderilebilmektedir. İnsanları hem estetik olarak hem de sağlık olarak en çok rahatsız eden bölüm burun sırtıdır ve burun operasyonları da en çok bu bölgeye uygulanmaktadır.

Burun kökü: Burun kökü bazı insanlarda çukur bazı insanlarda ise bunun tam tersi şekilde tümsek (yüksek) olabilmektedir. Bu çukur ve tümsek insanların görünümlerini ciddi anlamda değiştirebilmektedir. Bu bölgedeki çukur yada tümsek aynı zamanda kişinin nefes alış verişini de ciddi anlamda etkileyebilen bir durumdur. Bu bölge en az müdahale edilen bölümdür ve bu böyleye çok nadir durumlarda ameliyat talep edilmektedir. Bu tür çukur yada tümsek rahatsızlıkları da yine estetik operasyonlar ile başarı ile tedavi edilebilmektedir.

Burun Kemik Yapısı Nasıldır?

Burun esnek bir yapıya sahip bir organımızdır. İş bu sebeple bir çok insan burnun sadece kıkırdak ve kaslardan olduğunu düşünmektedir. Oysa burnumuz kemik, kıkırdak, kas ve bağ dokusundan oluşan kompleks bir yapıdır.

burun kemik kıkırdak yapısı
burun kemik kıkırdak yapısı

Burnumuzun en altında kemik ve kıkırdak tabakası bulunmaktadır. Kemik ve kıkırdak yapı da kendi içinde bölümlere ayrılmıştır. Burnumuzdaki kemiğin bir kısmı burun kemiği, bir kısmı yanak kemiği, bir kısmı ise alın kemiğidir. Bunların bütünleşmesi ile de burun kemiği dediğimiz yapı ortaya çıkmaktadır.

Burun Kıkırdak Yapısı Nasıldır?

Burundaki kıkırdak yapısı da kemik yapısında olduğu gibi üç bölümden oluşuyor diyebiliriz. Kıkırdaklar üst yan kıkırdak, alar kıkırdaklar, aksesuar kıkırdaklar olarak adlandırılabilecek bölümlerden oluşmaktadır. Burnun kökü olarak tanımlanan yer aslında kemikten oluşmaktadır. Bu bölümde çok fazla kıkırdak dokusu yoktur. Burunda meydana gelen kırılmalar da genel olarak bu bölgedeki kemiklerin zarar görmesi ile ortaya çıkmaktadır. Kırıkdak doku ise esnek olduğu için darbe ve çarpmalara karşı nispeten daha dayanıklıdır…

Burun Boşluğu ve Burun Deliklerinin Yapısı Nasıldır?

Burunda 2 adet burun deliği bulunmaktadır. Burun delikleri burun nefes deliklerinin başlangıcında başlar ve nefes borusuna kadar uzanır. Burun deliklerinin nefes borusuna doğrudan uzanan bir yapısı vardır. Nefes alırken kullandığımız burun boşluğu da burasıdır. Burun deliklerinden alınan nefes bu boşluğu kullanarak nefes borusuna aktarılır ve nefes alıp verme işlemi sağlanır. Bu hat tek değildir. Burnun ortasında yer alan duvar ile bu boşluk ikiye ayrılmaktadır. Burada burnun bir kısmı kemikten bir kısmı, kıkırdaktan bir kısmı ise halk arasında burun eti olarak tanımlanan konkalardan oluşmaktadır. Konkalar yaniurun etleri de toplamda 3 çifttir.

Burun Boşluğunun Bölümleri Nelerdir?

Burun toplamda alt boşluk, orta boşluk ve üst boşluk olmak üzere toplamda 3 bölümden oluşmaktadır.

burun delikleri ve burun boşlukları
burun delikleri ve burun boşlukları

Burun Alt Boşluğu diye tanımlanan bölgenin gözyaşı kanalı ile doğrudan bağlantısı vardır.Gözyaşı kanalları burun alt boşluğuna dökülmektedir. Mutlaka dikkatinizi çekmiştir. Bir kişi ağladığı zaman ağlayan kişinin aynı zamanda burnu da akar. Bunun nedeni burun alt boşluğunun gözyaşı kanalı ile bağlantısının olmasıdır. Gözyaşları gözden damladığı gibi aynı zamanda burundan da gelir ve ağlayan kişi hem gözünü hem de burnunu silmek zorunda kalır ağlarken…

Alt konka ile orta konka yani alt burun eti ile orta burun eti arasında yer alan burnun ortasındaki kısma orta boşluk denilmektedir. Bu bölüme sinis akıntıları, frontal akıntılar dökülür. Bu bölgede ortaya çıkan tıkanıklıklar sinüslerimizde sıvı birikimine neden olmaktadır. Sinislerde biriken sıvı da kişilerde ciddi baş ağrılarına neden olmaktadır. Sinis sorununuz var ise biliniz ki burnunuzun orta boşluk denilen bölümlerinde tıkanıklık vardır.

Üst boşluk ise burundaki diğer boşluktur ve burnun kokuyu algılamasını sağlayan bölüm de burasıdır. Bu bölümde sorun yaşayan kişi koku almada sorunlar yaşar…

Sinüsler Nerede Bulunur?

Sinüsler birçok kişinin belası durumundadır. Sinüsler nedeniyle ciddi baş ağrısı yaşayan binlerce insan vardır ve sinüslerde meydana gelen rahatsızlıklar hastanın yaşam kalitesini ciddi anlamda etkilemektedir.

kafada bulunan sinüsler ve yerleri
kafada bulunan sinüsler ve yerleri

Fakat sinüsler bilinen aksine bir baş belası değildir. Aslında sinüsler sesin oluşumuna destek olan, sesin daha kaliteli çıkmasını sağlayan, beyni aşırı sıcak, aşırı soğuk ve travma gibi durumlardan koruyan bir yapıdır.

 

 

Burun Ne İşe Yarar ve Burnun Görevi Nedir?

Burundan Nefes Almanın Faydaları: Burnumuzun en temel görevi solunumu sağlamaktadır. Burundan nefes almak ağızdan nefes almaya göre çok daha sağlıklıdır. Burun nefes aldığınız zaman hava sıcak ise havayı soğutur, hava soğuk ise havayı ısıtır. Burun havayı bir miktar nemlendirir ve havadaki tozu, kiri ve mikropların bir kısmını süzer. Bu süzme işlemi burun yüzeyinde yer alan mukoza dediğimiz sıvı yapı ile sağlanır. Bu süzme işlemine burun delikleri içerisinde yer alan kıllar da ciddi anlamda destek olur. Burnu tıkanan veya sürekli ağzından nefes almak zorunda olan kişiler nefes alırken havayı ısıtamaz, havayı süzemez ve hava ısınmadan, süzülmeden ve nemlenmeden ciğerlere ulaşır ve bu durum da kişinin hastalanmasına neden olur. Doğru olan burundan nefes almaktır. Bir kişi mecbur kalmadığı sürece burnundan nefes alıp vermelidir. Burun ciğerleri koruyan bir filtre gibidir.

Koku Alma Organıdır: Burun koku alma organımızdır ve koku da yediğimiz içtiğimiz yiyecek içeceklerden tat almamıza yardımcı olur. İnsanlar yemekleri sadece tadına göre değil tadı ve kokuyu bir arada değerlendirerek beğenir yada beğenmez. Kokusu çok kötü olan bir yiyecek kişiye güzel gelmez. Aynı şekilde tadı kötü ama kokusu güzel yiyecekleri de kişiler pek tercih etmez. Bunun nedeni kişiyi bayat, çürümüş yiyeceklerden uzak tutmak ve bedenin hastalıklı yiyeceklerden uzak durmasını sağlamaktır.

Burun Konuşmamızı Sağlar: Her ne kadar ağız konuşma organı olarak bilinse de burun da konuşmada çok ama çok önemli bir organdır. Ses ağzımızla soluk borusu arasında yer alan ses tellerinin titreşmesi ile oluşmaktadır. Fakat burun sesin oluşmasına ciddi katkı sağlar çünkü burun ciddi bir rezonans sağlar ve burun sayesinde ses çok net bir şekilde oluşur. Titreşim azalır, ses üzerindeki kırılmalar giderilir ve ses karşı tarafa çok daha net bir şekilde iletilmiş olur. Grip olduğumuz zaman sesimizin çatallandığı, sesin çok tiz çıktığı dikkatinizi mutlaka çekmiştir.

Burun Kulak İlişkisi: Burun sayesinde orta kulağın östaki borusu aracılığı ile havalanması burnumuzun arka kısmından yapılır ve kulak burun sayesinde işitme ve denge gibi fonksiyonlarını burun sayesinde başarı ile yerine getirir. Burundaki nefes alma sorunlarının kulağımızı ve doğal olarak da denge sorunlarını da ortaya çıkarabileceğini unutmamak gerekiyor…

Burun Sinüsleri Boşaltır: Sinüsler sesin oluşumuna katkı sağlayan ve beyni aşırı soğuk ve aşırı sıcak gibi durumlara karşı koruyan, beyni travmalardan koruyan yapıdır. Burun bu sinüslerin boşaltılmasını da sağlar. Sinüslerin boşaltımında ciddi sorunlar oluştuğunda sinüzit denilen hastalık ortaya çıkar çünkü sinüslerin düzenli olarak havalanması ve sinüsleri düzenli olarak boşaltılması gerekir. Burun sinüslerin boşaltım yeridir…

Yukarıda yer alan bilgilere ek olarak şunu bilmekte fayda var ki burun her ne kadar yüzeysel bir organ gibi görünse de gördüğünüz üzere çok kompleks bir yapıyı içerisinde barındırmaktadır. Estetik ameliyat olacak kişilerin yada ameliyat olacak kişilerin yukarıda yer alan bilgiler dahilinde ameliyata karar vermesi yada ameliyattan vazgeçmesi faydalı olacaktır. Burnumuz sadece estetik olarak bize güzel bir görünüm kazandıran bir organ değildir. Burun aynı zamanda kaliteli nefes almamızı sağlayan, kulak bağlantısı ile dengemizi sağlayan, sinüslerin bakımını yaparak beynimizi koruyan bir organdır. Koku almamızı sağlayan, çürük, bozuk yemekleri kokusu nedeniyle yemememizi sağlayarak bedenimizi koruyan bir sigortadır…

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like